Ştiri

Angajații din mediul privat au primit salarii și bonusuri mai mari în primele trei luni din 2017

 

În primele trei luni din 2017, salariile și bonusurile primite de angajații din mediul privat au crescut față de primul trimestru de anul trecut, la fel și bunăstarea angajaților, arată o analiză realizată de Smartree, companie specializată în externalizarea proceselor de resurse umane.

În primul trimestru, angajații din companiile private au resimțit o creștere a salariilor, în medie, cu circa 14% față de perioada ianuarie – martie 2016. Majorarea a fost determinată mai ales de evoluția pozitivă a economiei în România, de creșterea salariului brut minim începând cu 1 februarie și de trendul ascendent al angajărilor pe mai multe sectoare ale pieței.

„Criza forței de muncă pe segmente precum IT&C, medical, automotive a avut, de asemenea, un impact pozitiv în creșterea salariilor în primele trei luni din acest an. Companiile și-au dezvoltat, astfel, strategii clare privind retenția sau atragerea angajaților, iar oferirea de salarii motivante a fost unul din factorii cei mai importanți”, a declarat Adrian Stanciu, CEO-ul companiei Smartree, care a mai subliniat faptul că principalele companii din România care au crescut salariile angajaților în primele trei luni din an sunt din industria echipamentelor electronice și hardware, produse și servicii tehnologice, producția de componente auto, industria pharma și sectorul medical.

Totodată, în primele luni din acest an, angajații compniilor au primit bonusuri mai mari cu aproximativ 6% față de trimestrul I din anul trecut, potrivit Smartree. Dincolo de bani, multe companii oferă angajaților și alte tipuri de avantaje, precum: tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare, tichete cadou, prime cu diverse ocazii și cadouri pentru copii în zile speciale.

Primul trimestru din 2017 a adus și o creștere cu peste 18% a numărului de zile de concediu de odihnă luate de angajați, față de primul trimestru din 2016.

În același timp, în companiile private, numărul angajărilor a crescut cu peste 13%, arată Smartree. „Principalele industrii care au absorbit noii angajați în prima parte din acest an provin din industria pharma & medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar și retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investiții din ce în ce mai mari pe piața din România, deschiderea de noi facilități de producție precum și cererea constantă pentru specialiștii în domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului că România ramâne în continuare printre cele mai atractive hub-uri IT din zonă”,  a încheiat Adrian Stanciu.

 


FOTO: Mediafax

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

13 ore ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

13 ore ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

14 ore ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

17 ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

18 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

o zi ago

Acest website folosește cookies