Angajaţii din HoReCa şi actorii au ieşit în stradă. Miting de protest în Piaţa Victoriei

Elena Marinescu 07/10/2020 | 21:03 Ştiri
Angajaţii din HoReCa şi actorii au ieşit în stradă. Miting de protest în Piaţa Victoriei

Sute de angajați și angajatori din industria HoReCa participă la un protest în Piața Victoriei din Capitală miercuri seara. Printre protestatari se află și artiști, după ce teatrele și cinematografele au fost închise.

Protestatarii critică decizia Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență în privința închiderii restaurantelor, barurilor, cinematografelor şi teatrelor. Organizația susține că urmează să acționeze în judecată statul, dacă se vor lua decizii fără dovezi și studii care să ateste că redeschiderea HoReCa a contribuit la creșterea numărului de cazuri.

”Contăm doar când votăm”, ”Meniul zilei: faliment!”, ”Nu fiți abuzivi!”, ”400.000 de vieți, o notă de plată pe care nu vă permiteți să o plătiți!”, au scris protestatarii pe pancarte. Aproape 200 de persoane, din peste 2.500 câte sunt aşteptate miercuri seara la protestul angajaţilor din industria HoReCa, s-au adunat în Piaţa Victoriei. Oamenii sunt pașnici și mulți dintre ei nu poartă mască. ”Vrem să muncim”, ”Nu îl vrem pe Arafat”, ”Nu vrem un musulman”, ”Jos Guvernul”, scandează protestatarii.

Ninel Dănilă, patronul unui restaurant din Capitală şi unul dintre iniţiatorii acţiunii, a motivat acțiunea pentru că au fost destul de multe repercursiuni în urma faptului că industria s-a închis în perioada anterioară şi „acum nu mai vrem să mai trecem prin aşa ceva”.

„Nu există niciun orizont în treaba asta pentru că, dacă se întâmplă ca numărul de cazuri să crească, vă daţi seama că nu se va mai deschide nimic în perioada următoare. Şi noi vrem să ştim care este ajutorul clar din partea Guvernului pentru noi. Nu stăm cu mâna întinsă, nu vrem să stăm cu mâna întinsă. Eu, personal, niciodată nu am stat, muncesc de 25 de ani în domeniul acesta, dar nu mai îmi permit să stau acasă şi nu mai am soluţii„, a afirmat Dănilă. Întrebat dacă se aşteaptă să fie primiţi în această seară de autorităţi la discuţii, el a spus că nu acesta este scopul protestului.

„Noi am scris pe Facebook care sunt întrebările la care am avem nevoie de nişte răspunsuri şi mai sunt altele pe care o să le discutăm în Piaţă şi o să le postăm pe Facebook. Nu vrem să ne întâlnim cu….Noi nu suntem organizatori ai acestui eveniment. Noi ne-am întâlnit ad-hoc aseară în Piaţă, după ce s-a anunţat problema aceasta, s-au anunţat restricţiile şi am stat de vorbă. Nu ştiam ce să facem, cum să facem ca să fim o voce care să ne reprezinte. Şi am creat un eveniment pe Facebook. Am fost 25 – 30 de persoane. Am creat acest eveniment pe Facebook care a luat amploare. Noi cunoaştem foarte multă lume din domeniu. Ne-au sunat o grămadă de prieteni. Toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva.

Este prima dată când HoReCa reacţionează şi vă repet: Doamne fereşte! Avem părinţi, avem fraţi, avem surori, nu ne permitem să riscăm cumva sănătatea publică. Nu despre asta e vorba. Vrem nişte soluţii. Ok, închidem, dar nu o jumătate din România lucrează şi jumătate nu lucrează. Asta vreau să vă spun. Se judecă cu jumătăţi de măsură. Aţi văzut ce a fost azi la metrou, de exemplu. Deci, vreau să vă întreb un lucru: de ce la noi s-a putut închide de pe o zi pe alta – şi eu am marfă perisabilă, am marfă în frigidere de 20.000 de lei, ce fac cu ea? – şi de ce la metrou nu a fost o reacţie rapidă când s-a întâmplat ce s-a întâmplat astăzi, să vină Jandarmeria şi să închidă accesul la metrou pentru alte persoane?”, a explicat acesta, potrivit Agerpres.

Autoritatea industriei ospitalității din România indică faptul că închiderea restaurantelor nu va rezolva problema virusului. Amintim că astfel de manifestări au mai avut loc și în luna august când un număr de peste 200.000 de angajați și-au suspendat timp de o oră activitatea în semn de protest față de menținerea restricțiilor în contextul pandemic.