Angajații din Educație primesc salarii mai mici decât au solicitat

Elena Marinescu 03/02/2023 | 17:57 Ştiri
Angajații din Educație primesc salarii mai mici decât au solicitat

Angajații din Educație vor primi, în februarie, salariul mărit cu 3%-10%, deşi, iniţial, se vehicula că procentul va fi mult mai mare. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat la sfârșitul anului trecut că pentru anul în curs, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate.

De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli, relatează Antena3. Astfel, profesorii vor primi între 3% și 8,5% în plus la salariu în luna februarie, pentru ianuarie, în timp ce personalul nedidactic va avea creșteri de 10%, potrivit edupedu.ro.

Federaţiile din Educaţiei au pichetat miercuri sediul Guvernului. Sindicaliştii au cerut salarii decente pentru personalul nedidactic iar referitor la salariile personalului didactic, sindicaliştii afirmă că nu reflectă importanţa socială a muncii depuse.

Citeşte şi: Sindicaliştii din Educaţie aşteaptă o soluţie de la Guvern legată de salarizarea nemotivantă din sistem

„Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze.

Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual”, au transmis sindicaliştii, amintind că personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă.

Semnal de alarmă: lipsă acută de cadre didactice calificate!

„Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual.

Nici la ora actuală, personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă. Mai mult, deşi sunt numeroase situaţii când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariaţii nu sunt remuneraţi pentru munca suplimentară depusă, deşi acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă”, semnalează sindicaliştii într-un comunicat.

În acest context, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar şi superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ.

De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare, astfel încât funcţiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziţionate în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pentru societate a activităţii de educare a tinerelor generaţii.