Andreea Strugaru, KADRA: ”Am făcut un buget pentru 2021 pe care l-am declinat în câteva scenarii posibile. Cred că cel mai greu va fi primul trimestru”

NewMoney 30/12/2020 | 09:45 Ştiri
Andreea Strugaru, KADRA: ”Am făcut un buget pentru 2021 pe care l-am declinat în câteva scenarii posibile. Cred că cel mai greu va fi primul trimestru”

La sfârșit de an, NewMoney a realizat un sondaj în rândul comunității de afaceri pentru a încerca să creioneze niște previziuni legate de 2021. Pentru KADRA, integrator de soluții de acces automat, cea mai mare provocare este impredictibilitatea, spune Andreea Strugaru, Managing Partner al companiei.

NewMoney: În opinia dvs., cum o să evolueze domeniul în care activați, în 2021? Care vor fi cele mai mari provocări?  

Andreea Strugaru: Cea mai mare provocare este impredictibilitatea. Am fost obișnuiți să ne bazăm pe informații care stăteau cât de cât în picioare. Acum, am făcut un buget pentru 2021 pe care l-am declinat în câteva scenarii posibile. Cred că cel mai greu va fi primul trimestru și în funcție de ce se va întrezări pentru restul anului, vom reveni asupra strategiei. Practic, obiectivele companiei sunt într-o continuă mișcare. Nu ne mai putem lua teme pentru un an întreg, a cărora realizare o sărbătorim în decembrie. O a doua provocare este anxietatea oamenilor. Oamenii sunt din ce în ce mai fragili și cer certitudini, într-o perioadă de totală incertitudine. Este o mare provocare pentru manageri să lucreze cu persoane care nu mai pot „conține” lucruri care erau absolut normale în trecut.

Punctual, în privința afacerii pe care o conduceți, care sunt principalele măsuri pe care le veți aplică astfel încât să treceți mai ușor prin această criză? 

Este foarte interesant cum, în astfel de momente, te întorci spre lucrurile umane, simple: valori, cultură de organizație, atașamentul față de companie al oamenilor ei, colaborarea bazată pe încredere între toți membrii echipei. Așa cum mi-a spus o colaboratoare recent, compania nu există, ea este un concept, o convenție, este imaterială, de fapt. Oamenii sunt de fapt compania.

Dacă ar fi să faceți o comparație între criză din 2008/2009 și criză actuală,  care sunt asemănările și care sunt deosebirile? 

Criza din 2008/2009 a fost o criză financiară. În primăvara acestui an am avut și noi tendința să credem că învățăturile de atunci ne vor ajuta să gestionăm actuală criză. Dar ne-am dat seama destul de rapid că acum nu este vorba despre o criză financiară. Ceea ce seamănă este faptul că au scăzut veniturile, dar ce este foarte diferit este că pentru veniturile pe care le atragi, îți primești și plata. Există bani, însă cu indicatorul „încredere” stăm mai prost. Într-o economie capitalistă, dezvoltarea ține de încrederea investitorului. Dacă investitorii așteaptă vremuri mai bune, totul se pune în hold, deși conturile sunt doldora de bani. Industria construcțiilor nu face excepție. Oare mai investește cineva în mall-uri acum când toată lumea stă în case? Dar în clădiri de birouri? Mai avem nevoie să dezvoltăm aeroporturile sau credem că oamenii vor călători mult mai puțin în următorii ani? Cum ziceam…impredictibilitate. Noi am făcut pariurile noastre, dar dacă le vom câștiga  sau nu, depinde de factori care nu sunt în controlul nostru.