ANCOM a efectuat, anul trecut, peste 3.400 de controale în sectorul telecom și a aplicat amenzi în valoare de peste 2,8 milioane lei

Andrei Dumitru 25/01/2023 | 15:57 Ştiri
ANCOM a efectuat, anul trecut, peste 3.400 de controale în sectorul telecom și a aplicat amenzi în valoare de peste 2,8 milioane lei

În anul 2022, ANCOM a desfăşurat 3.451 de controale pentru a asigura aplicarea şi respectarea prevederilor legislaţiei şi reglementărilor impuse de Autoritate în vederea promovării concurenţei pe pieţele de comunicaţii electronice şi de servicii poştale şi pentru protejarea drepturilor şi intereselor utilizatorilor. Ca urmare a acestor controale, ANCOM a transmis 195 de notificări şi a aplicat 636 de avertismente şi 347 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 2.809.400 de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat, mai arată comunicatul de presă al instituţiei.

„În urma controalelor efectuate anul trecut, neregulile descoperite au fost sancţionate cu amenzi în cuantum de peste 2,8 milioane de lei. Deşi cele mai multe amenzi au fost aplicate pe piaţa de comunicaţii electronice, se poate observa o uşoară creştere a sancţiunilor aplicate pe piaţa echipamentelor radio şi a compatibilităţii electromagnetice”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM, conform sursei citate.

Ca urmare a celor 3.451 de controale, ANCOM a transmis 195 de notificări şi a aplicat 636 de avertismente şi 347 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 2.809.400 de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat.

Piaţa comunicaţiilor electronice

În anul 2022, ANCOM a efectuat 1.988 de acţiuni de control pe piaţa de comunicaţii electronice, contravenienţii primind 195 de notificări, 287 de avertismente şi 122 de amenzi contravenţionale, în valoare de 2.004.200 de lei.

72 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 1.336.500 de lei au fost aplicate de Autoritate furnizorilor de servicii de telefonie pentru încălcarea obligaţiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, desfăşurarea procesului de portare sau încălcarea altor obligaţii.

Au fost date şi 5 amenzi contravenţionale în cuantum total de 195.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare dintre ele, de 40.000 de lei, fiind aplicată pentru furnizarea fără a avea un contract încheiat valabil cu abonaţii.

De asemenea, ANCOM a dat 6 amenzi contravenţionale în valoare totală de 40.000 de lei au fost aplicate şi furnizorilor de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condiţiilor cuprinse în autorizaţiile tehnice.

Furnizorii de reţele de tip CATV au fost sancţionaţi cu 32 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 400.500 de lei pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute în regimul de autorizare generală, în timp ce operatorii de radiocomunicaţii au fost sancţionaţi cu 7 amenzi în cuantum de 32.200 de lei pentru utilizarea unor frecvenţe fără a deţine licenţă sau nerespectarea parametrilor tehnici şi operaţionali ai staţiilor radio.

Piaţa echipamentelor radio şi compatibilitate electromagnetică

Pe piaţa echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice, ANCOM a efectuat 980 de controale, în urma cărora au fost aplicate 288 de avertismente şi 178 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 597.000 de lei. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 20.000 de lei pentru aplicarea unui marcaj CE necorespunzător.

În ceea ce priveşte compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă, în valoare de 10.000 de lei, a sancţionat introducerea pe piaţă a unor aparate ce nu aveau inscripţionate adresa producătorului.

Piaţa serviciilor poştale

Pe piaţa serviciilor poştale, ANCOM a efectuat în anul 2022 un număr de 483 de acţiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 61 de avertismente şi 47 de amenzi contravenţionale, în cuantum de 208.200 de lei, cea mai frecventă constatare fiind nerespectarea obligaţiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Din totalul controalelor, 6 au vizat verificarea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestora fiind aplicate 4 amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizată a serviciilor poştale, nerespectarea modalităţilor de predare a trimiterilor poştale către destinatari, nerespectarea conţinutului confirmărilor de primire sau avizelor poştale şi neinscripţionarea/marcarea trimiterilor poştale.