Anchetă penală extinsă la spitalul din Suceava, după moartea pacienților infectați cu coronavirus

Elena Marinescu 31/03/2020 | 17:41 Ştiri
Anchetă penală extinsă la spitalul din Suceava, după moartea pacienților infectați cu coronavirus

Procurorii din Suceava au deschis o anchetă penală, care îi vizează pe anumiți angajați ai Spitalului Județean Suceava și ai DSP Suceava, după moartea mai multor oameni infectați cu coroanvirus. În total, 30 de pacienţi au decedat la această unitate sanitară şi aproape 200 de cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19.

În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie, cât şi ulterior acesteia. În prezent cauza este instrumentată de o echipă de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Inițial, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au deschis un dosar penal la data de 23 martie pentru zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu, iar ulterior dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

„La data de 25.03.2020, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet.

Acuzaţii de abuz în serviciu şi fals intelectual

„La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020.

În instrumentarea cauzei, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, la data de 27 martie, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual”, se arată într-un comunicat.

Anchetatorii spun că în cadrul cercetărilor sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu Covid-19, „respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus”.

Parchetul mai spune că au fost încălcate reglementările privind izolarea, carantinarea şi internarea persoanelor suspecte sau confirmate cu Covid-19. „În această perioadă (februarie – martie 2020), funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava”, se mai arată în comunicat.

Procurorii mai spun că ancheta se realizează luând în considerare limitările impuse existenţa stării de urgenţă. „În această etapă procedurală se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile, în raport cu garanţiile procedurale instituite de legislaţia procesual penală şi principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de existenţa stării de urgenţă.

În gestionarea anchetei se are în vedere clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele, însă, având în vedere situaţia critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-şi îndeplinească cu maximă diligenţă obligaţiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment”, se  precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, citat de News.ro.