Anchetă în cazul medicului din Călărași care refuză pacienții nevaccinați anti-COVID

Elena Marinescu 14/01/2021 | 22:56 Ştiri
Anchetă în cazul medicului din Călărași care refuză pacienții nevaccinați anti-COVID

Colegiul Medicilor s-a autosesizat și face o anchetă în cazul medicului de familie din Călărași care a anunțat că va primi doar pacienți care se vaccinează împotriva SARS-COV2.

La Colegiul Medicilor din județul în care a apărut primul medic care a postat această opinie a sa pe Facebook, colegii noștri din județul în care medicul este membru al Colegiului s-au autosesizat și vor face o anchetă, dar ancheta nu va avea finalitate decât dacă cineva va fi prejudiciat”, a explicat Gheorghe Borcean, vicepreședintele Colegiului Medicilor, într-o declaraţie la Realitatea TV.

Cazul ar putea fi tranșat inclusiv la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau în instanță, potrivit dcnews.ro. ”Pot să existe multiple situații și în relațiile de muncă, și în accesul la anumite servicii, de exemplu serviciile companiilor de transport. Ne-am așteptat și ne așteptăm la aceste situații. Ele vor ajunge fie la CNCD, fie în instanța de judecată, în funcție de opțiunile celor care au dreptul de a depune plângere.

În ce privește vaccinul anti-Covid, în acest moment nu există în niciun stat al Uniunii Europene vreo lege care să prevadă obligativitatea vaccinului”, a precizat într-o intervenţie televizată președintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc.

Medicul Cătălin Petrencic din comuna Mânăstirea a postat pe pagina sa de Facebook prevederile legale potrivit cărora pacienţii au obligaţia să respecte tratamentul şi indicaţiile doctorului. El a precizat că persoanele care refuză vaccinarea dovedesc astfel că nu au încredere în el. El a postat și o imagine din momentul în care s-a vaccinat.

Anunț public de acum că toate persoanele înscrise la mine care refuză vaccinarea anti-Covid 19 vor fi scoase de pe lista mea de medic de familie. Este de neacceptat să continui colaborarea cu pacienții care nu cred în recomandările pe care le fac. Persoanele care refuză vaccinarea, dreptul lor, fac dovada că nu au încredere în mine, în ceea ce spun, în ceea ce le recomand să facă”, a scris medicul, marți, pe pagina sa de Facebook. Doctorul a invocat și articolul 231, alin e), din Legea 95/2006, potrivit căruia asigurații au obligația „să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului”.

Medicul a declarat la Digi24 că îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze, pentru că doar așa pot reveni la viața pe care o aveau înainte de pandemie. „Am postat pe pagina mea de Facebook informația că m-am vaccinat, fotografie din timpul vaccinării și eu, și asistentul, am făcut dovada că am încredere deplină în acest vaccin. Un argument mai puternic nu știu dacă pot aduce în fața unui pacient în a garanta vaccinarea”, a spus Cătălin Petrencic.