Ştiri

Analiză: Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din primul trimestru, în România, a scăzut la 1,8 miliarde dolari

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat 48 de tranzacţii în primele trei luni ale anului, în creştere cu 17% faţă de primul trimestru al anului 2021, în timp ce valoarea estimată a fost mai mică de la an la an, de 1,8 miliarde dolari în T1 2022, faţă de 2,1 miliarde dolari în trimestrul 1 2021, arată datele EY România.

Cea mai mare tranzacţie din acest trimestru a fost achiziţia producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane dolari, urmată de achiziţia parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane dolari.

„Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a dat dovadă de rezilienţă constantă în primele trei luni ale anului 2022. În pofida contextelor geopolitice şi macroeconomice dificile, activitatea de fuziuni şi achiziţii rămâne semnificativă, aproapiată de nivelurile record”, spune Iulia Bratu, partener asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi ai pieţei de fuziuni şi achiziţii din România, reprezentând 92% din tranzacţiile consumate. Jucătorii străini şi-au sporit activitatea pe piaţa românească, numărând 28 de tranzacţii şi reprezentând o creştere de 56% faţă de T1 2021, în timp ce tranzacţiile interne au înregistrat o scădere de 10% (18 tranzacţii), în comparaţie cu aceeaşi perioadă. Din punct de vedere al originii geografice, cei mai activi investitori au fost Olanda (5 tranzacţii), Statele Unite şi Belgia (câte 3 tranzacţii), urmate de Polonia, Austria, Ungaria şi Gibraltar (câte 2 tranzacţii).

Cele mai active sectoare în funcţie de volumul tranzacţiilor de intrare au fost tehnologia şi sectorul imobiliar (7 tranzacţii fiecare), urmate de produse industriale diversificate (5 tranzacţii), telecomunicaţii, media şi divertisment (3 tranzacţii), energie şi utilităţi şi sănătate (2 tranzacţii fiecare).

”Deşi sunt excluse din calculul nostru privind valoarea de piaţă, observăm, de asemenea, alte două tranzacţii în primele trei luni ale anului 2022. În martie, MBC Group, compania media cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a achiziţionat 30% din Antenna Group, firmă de televiziune şi producţie cu sediul în Grecia, inclusiv operaţiunile sale din România. În aceeaşi lună, Econergy International Limited a achiziţionat de la PNE AG două proiecte fotovoltaice în România şi SUA. Ambele tranzacţii se fac pentru o sumă nedeclarată”, spun reprezentanţii EY România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale, cu peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova. Furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Sondaj INSCOP: 23,4% dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o ameninţare pentru România

Mai puţin de un sfert dintre români consideră că imigranţii din Orientul Mijlociu reprezintă o…

17 minute ago

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

3 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

3 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

3 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

3 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

3 zile ago

Acest website folosește cookies