Analiză: Impactul COVID-19 asupra economiei din România. Euro ar putea ajunge aproape 5 lei

Andrei Dumitru 26/08/2020 | 12:10 Ştiri
Analiză: Impactul COVID-19 asupra economiei din România. Euro ar putea ajunge aproape 5 lei

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în iulie faţă de luna anterioară cu 3,8 puncte până la valoarea de 30,3 puncte şi cu 17,9 puncte faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Peste 69% din analiştii financiari chestionaţi de asociaţie estimează că impactul economic al cornavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul II al anului 2021.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a scăzut, faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 36,5 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut în luna iunie cu 4,6 puncte până la valoarea de 35,6 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 8,6 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

„Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,9022, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1500)”, spun analiştii.

Rata anticipata a inflației pentru orizontul de 12 luni (august 2021/august 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,70%.

Impactul crizei provocate de pandemia COVID-19

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate și patru întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna iulie 2020 releva:

  • Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 69%) anticipează ca acesta se va resimți puternic până în trimestrul II al anului 2021.
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este 8,3% (de menționat ca sondajul a fost realizat înaintea rectificării bugetare).
  • Evoluția, în termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipațiilor este -4,4%.
  • Rata șomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 7,0%.

Suplimentar, în luna iulie 2020, au fost adăugate întrebări cu privire la impactul crizei provocate de Covid-19 asupra economiei. Concluziile au fost următoarele:

  • Modul de revenire al economiei. În acest caz s-au desprins două opinii majoritare, ambele cu un procent de 31%, și anume, revenirea în W (având în vedere revenirea crizei medicale) și revenirea de forma unui semn « radical » adică, se va recupera rapid o parte din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părți va fi lentă.
  • Criza curentă a generat modificarea comportamentului de consum, de muncă, de călătorie. Cea mai mare parte a respondenților, 59%, consideră că aceste modificări de comportament vor fi de lungă durată (de ordinul anilor).
  • Criză curentă a avut un impact puternic asupra anumitor sectoare economice. 44% dintre respondenți consideră că impactul asupra acestor sectoare va fi de lungă durată (de ordinul anilor), în timp ce 33% consideră că impactul asupra anumitor sectoare economice va fi permanent.

Respondenții au fost întrebați ce măsuri trebuie luate pentru ieșirea din această criză (întrebare deschisa). Primele trei răspunsuri, în ordinea menționării sunt:

  • Investiții în infrastructura, educație, sănătate
  • Investiții în tehnologie și digitalizare, în special digitalizarea serviciilor publice
  • O mai bună absorție a fondurilor europene și îmbunătățirea eficienței parteneriatelor public-private

Indicatorul de Incredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipările analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.