Analiză: Cel mai profitabil an pentru producătorii de energie electrică într-o perioadă cu cele mai mici venituri

Andrei Dumitru 25/01/2022 | 11:44 Ştiri
Analiză: Cel mai profitabil an pentru producătorii de energie electrică într-o perioadă cu cele mai mici venituri

Veniturile anuale cumulate ale producătorilor de energie electrică din România înregistrează cea mai mică valoare a ultimilor patru ani ani, iar profiturile totale sunt istorice, arată studiul privind piața energiei electrice realizat de platforma Termene.ro.

Cu o valoare totală de 14,1 miliarde de lei, veniturile aferente anului 2020 ale producătorilor de energie electrică din România au fost inferioare celor obținute în anul 2019 – 15,3 miliarde lei, dar și celor obținute în anii 2018 și 2017 (14,6, respectiv 14,2 miliarde de lei).

Cu toate acestea, 2020 a fost anul în care companiile din domeniul producției de energie electrică au înregistrat cele mai mari profituri, valoarea acestora depășind 2,2 miliarde de lei. În comparația cu această valoare, în anul 2017 profiturile generate de respectivele companii au fost de doar 0,8 miliarde de lei pe când în anii 2018 și 2019 la nivelul pieței producătorilor de energie electrică din România s-au înregistrat pierderi.

Analiza a luat în calcul toate societățile din România a căror principal domeniul de activitate este Producția de Energie electrică (cod CAEN 3511) și a fost realizată pe baza celor mai recente date disponibile (anul 2020).

“Producția de energie electrică este un domeniu cu o intervenție a statului însemnată și care influențează aproape toate domeniile economice. Astfel, valoarea sau evoluția principalilor indicatori economici, așa cum sunt profitul sau cifra de afaceri, își diluează mult din importanța care o au în cazul altor domenii de activitate”, a declarat Adrian Dragomir, fondator Termene.ro si Business Innovation Consultant.

Piața producătorilor de Energie Electrică din România este divizată: pe de o parte, producătorii – companii care au în structura de acționariat inclusiv Statul Român (fie direct, fie prin intermediul unor companii aflate în subordine) și care reprezintă aproximativ 1% din această piață, iar pe de altă parte, companiile deținute în general de entități private (inclusiv de persoane fizice) și în care Statul Român nu are o influență directă, potrivit Termene.ro. În general, marii producători sunt reprezentați de termocentrale, centrale nucleare, hidrocentrale de mari și foarte mari dimensiuni pe când restul companiilor sunt reprezentate în general de parcuri fotovoltaice, eoliene sau mici hidrocentrale.

Deși marii producători includ aproximativ 1% din companiile care activează în piața piața energiei electrice, aceștia au obținut în anul 2020 peste 84% din totalul veniturilor realizate la nivelul întregului domeniu, (aproximativ 11 miliarde lei din totalul de 14,2 miliarde lei) restul de 99% de companii generând doar 15% din totalul acestora – (aproximativ 3,2 miliarde lei.)

“O companie care este deținută de stat nu poate fi analizată doar prin prisma parametrilor financiari, așa cum se întâmplă în cazul companiilor private, întrucât au și o serie de beneficii de ordin social sau economic. Spre exemplu, în cazul unei companii publice care înregistrează pierdere financiară există mecanisme de stat plafonate la nivelul UE prin care acestea pot fi ajutate”, explică Adrian Dragomir, fondator Termene.ro.

Producția de energie: O piață inaccesibilă?

Numărul de companii care activează pe piața producției de energie electrică și care au depus situațiile financiare anuale este relativ constant – acesta variind extrem de puțin în ultimii 4 ani. Astfel, dacă în anul 2017 existau pe piață 2.033 de astfel de companii, în anul 2020 numărul acestora a fost de 1.997 de companii. Dintre acestea, aproximativ 1% sunt companiile care au în structura proprie statul român.

Unul dintre motivele pentru care numărul de jucători de pe piață rămâne relativ constant este costul ridicat de investiție în infrastructura tehnică necesară producției de energie electrică. În lipsa unor finanțări nerambursabile care să acopere o parte din aceste costuri sau a unor fonduri de investiții dispuse să aștepte o perioadă mai lungă de timp până la recuperarea sumelor necesare, domeniul este unul greu de accesat pentru antreprenorul obișnuit.

Producătorii privați de energie electrică: datorii mari și risc de intrare în insolvență

Dacă în cazul companiilor în care printre acționari se regăsește într-o formă sau alta și Statul Român (aproximativ 1% din numărul companiilor de pe piață) indicatorii financiari au o relevanță mai mică, nu același lucru se poate afirma despre restul pieței. Astfel, un element specific remarcat în cadrul analizei este valoarea ridicată a datoriilor pe care aceste companii le înregistrează comparativ cu valoarea veniturilor obținute. Astfel, valoarea veniturilor se păstrează relativ constantă (între 2 miliarde și 2,27 miliarde lei) pe când cea a datoriilor este de 11,07 miliarde lei în anul 2020 în scădere de la 13,6 miliarde lei cât era în anul 2017 .

Piața energiei electrice din România este una extrem de reglementată, veniturile obținute de companii fiind influențate mai mult de prețul cu care se vinde un kw/h și mai puțin de elementele conexe precum marketing, promovare, etc. Totodată, capacitatea de producție este plafonată de puterea instalată a infrastructurii, veniturile obținute având o plajă relativ redusă de a varia din acest punct de vedere.

Spre deosebire de alte domenii de activitate, majoritatea producătorilor de energie electrică, indiferent de forma de constituire sau de prezența statului în acționariat, au un risc ridicat de a intra în insolvență. Astfel, în toți cei patru ani analizați aproape 9 din 10 companii au un risc ridicat de a intra în insolvență și doar în cazul a una din 10 companii riscul fiind unul scăzut.

Investițiile necesare în construirea infrastructurilor de producție energie electrică sunt investiții ridicate a căror durata de recuperare se întinde pe perioade lungi de timp, motiv pentru care este mult mai prudent folosirea capitalului împrumutat în detrimentul celui propriu, potrivit Termene.ro. Acest lucru poate fi un motiv pentru care gradul de îndatorare este unul ridicat și implicit multe companii din domeniu au un risc ridicat de a intra în insolvență.