Analiză. Ce se va întâmpla cu cele mai importante monede ale lumii în 2021?

NewMoney 16/03/2021 | 11:00 Financiar
Analiză. Ce se va întâmpla cu cele mai importante monede ale lumii în 2021?

Alegerile din SUA, BREXIT, Covid-19 sunt subiectele care au dominat peisajul social, politic și economic în 2020 și care continuă să acapareze atenția mediului de business încă din primele săptămâni ale anului curent.

În timp ce incertitudinea legată de dinamica pandemiei și viteza de vaccinare rămâne ridicată, Banca Centrală Europeană face eforturi de a păstra condiții de finanțare favorabile pentru toate sectoarele economiei europene. Prin contribuția la reducerea incertitudinii și la consolidarea încrederii, acest lucru va încuraja cheltuielile consumatorilor și investițiile în afaceri, sprijinind activitatea economică și protejând stabilitatea prețurilor pe termen mediu. Cu toate acestea, capacitatea de adaptare a sectorului privat, în special a companiilor care activează în sectorul export-import continuă să fie sub presiune.

Analiza de față își propune să evidențieze factorii cu cea mai mare probabilitate de a provoca schimbări majore în evoluția valutelor cheie în 2021, dar și să identifice modalități în care importatorii își pot proteja afacerile în acest an.

Imprevizibilitatea dolarului – Cât și cum va putea politica lui Joe Biden să stabilizeze evoluția monedei americane

În 2020, pe fondul unei instabilități politice crescute și a crizei sanitare care a afectat puternic și S.U.A, dolarul și-a continuat declinul, apropiindu-se vertiginos de valorile înregistrate în timpul crizei din 2008. Politica Băncii Rezervelor Federale a fost crucială pentru deprecierea dolarului începând cu luna aprilie a lui 2020 când, pentru a susține economia fragilă a țării, a tipărit până la finalul anului 22% din volumul de dolari americani aflați pe piața internațională. Astfel USD a pierdut teren în fața principalelor monede. Paritatea RONUSD din 2020 a fost de asemenea extrem de volatilă, dolarul ajungând de la 4,2658 RON/USD (01.01.2020) la 3,996 RON/USD (31.12.2020).

Învestirea lui Joe Biden ca cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, a dat naștere unei întrebări legitime: cum va schimba cursul dolarului politica noului președinte?

În ciuda planurilor ambițioase ale noului președinte și a măsurilor imediate luate imediat ce a fost învestit, dolarul a continuat, și la început de 2021, să piardă teren în fața EUR și GBP. Pe de-o parte, investitorii s-au arătat foarte optimiști în ce privește revenirea economică, însă pe de cealaltă parte analiștii financiari și-au exprimat neîncrederea într-o revenire economică rapidă post-COVID și au atras atenția asupra efectelor potențial negative ale pachetului de stimulus pentru economie și cetățeni, aprobat recent.

Pentru importatorii români fluctuația dolarului este cu atât mai importantă cu cât aceasta este moneda principală de tranzacționare cu multe alte țări printre care și China, România continuând să fie dependentă de importurile din această țară.

Este util, așadar, pentru importatorii români care tranzacționează în dolari americani să caute modalități de protecție a marjelor comerciale prin asigurarea unui curs fix RON/USD. Băncile protejează frecvent companiile mari împotriva volatilității valutare însă în rândul companiilor mici și medii, astfel de servicii sunt disponibile în mare parte prin intermediul fintech-urilor.

În focus 2021 – USD

USD rămâne totuși cea mai interesantă monedă a anului. Opinia unanimă din piață este că dolarul va continua să scadă. Estimările însă, variază semnificativ, de la 5 până la 20%, principalul factor de influență fiind revenirea economiei globale ca urmare a implementării cu succes a programelor de vaccinare anti-COVID.

Pentru companiile românești aflate în relații contractuale cu China, se recomandă și urmărirea parității USD/CNY, esențială în alegerea unui instrument adecvat pentru acoperirea împotriva fluctuației nefavorabile a cursului de schimb. Varianta optimă de acoperire a riscului unei tranzacții poate fi identificată de către specialiștii AKCENTA, în cadrul unei analize inițiale gratuită și adaptată profilului companiei.

BREXIT – o realitate transpusă în dificultăți pentru importatorii români

Deși părea puțin probabil la finele anului 2020, ieșirea efectivă a Marii Britanii din blocul comunitar s-a concretizat prin semnarea unui acord care stabilește noile reguli comerciale între cele două entități.

Acordul BREXIT înseamnă noi formalități vamale, dar și un tratament diferit al TVA pentru companiile românești care importă bunuri și servicii din UK. Într-un sumar al modificărilor care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, publicat de Comisia Europeană, sunt amintite, printre altele:

  1. Obligativitatea obținerii numărului EORI pentru orice companie aflată într-o țară membră UE care derulează activități de import din Marea Britanie;
  2. Zero tarife și zero cote pentru comerțul cu mărfuri originare din UE sau Marea Britanie.
  3. Tratament preferențial al taxelor și tarifelor, aplicabil în condițiile întocmirii de către exportatorul din UK a unei cereri pentru aplicarea regimului nou de taxare.
  4. Reguli speciale vor fi aplicate importului de produse agricole și alimentare importate din UK.
  5. Eliminarea excepției de la plata TVA a bunurilor importate din Marea Britanie într-un stat UE. Rata TVA aplicabilă este cea din țara în care se face importul.

Urmează o perioadă de tranziție, cu posibile dificultăți și probleme pentru importatori. Este în interesul UE și UK să simplifice trecerea la noile reguli, astfel încât se preconizează o stabilizare a situației până cel târziu la sfârșitul lunii martie.

In focus 2021 – GBP

Moneda britanică a încheiat 2020 cu o scădere de 8,5% procente, ca urmare a finalizării procedurilor BREXIT, dar și a răspunsului inconsecvent al liderilor britanici la pandemia în desfășurare.

Se estimează că trendul descendent va persista, cel puțin în prima jumătate a anului curent. Este totodată posibil ca, în condițiile resetării relațiilor comerciale cu partenerul principal – Uniunea Europeană, regatul să treacă prin schimbări economice importante.

O consecință a acestora ar putea fi concentrarea atenției către relațiile cu S.U.A. și implicit, modificarea valorilor din piață pentru paritatea GBPUSD.

Un viitor încă încețoșat – Pandemia COVID-19

Dezvoltarea mai multor vaccinuri pentru tratarea afecțiunilor provocate de noul Coronavirus a adus o rază de speranță la sfarșitul anului trecut. Însă evoluția greu de prezis a pandemiei la nivel global ne duce către o singură concluzie: reîntoarcerea la performanța economică anterioară apariției virusului este puțin probabilă mai devreme de anul viitor.

Un potențial al treilea val al pandemiei, cauzat de noile tulpini ale virusului, a determinat deja mai multe state europene să reintroducă restricții drastice pentru cetățeni. Inevitabil, consumul europenilor și activitatea generală a companiilor furnizoare de bunuri și servicii vor fi și ele afectate negativ.

Pe plan național, cele mai recente date oferite de Asociația CFA România, arată că peste 67 % dintre respondenți se așteaptă ca impactul economic al cornavirusului să se resimtă puternic până în trimestrul al III-lea al anului 2021.

Nici rezultatele financiare ale anului 2020, nu sunt mai îmbucurătoare. Pe 18 ianuarie 2021, Comisia Națională de Prognoză (C.N.P.) a revizuit scăderea pentru anul trecut la -4,4 %, față de -4,2 % cât anunțase anterior. Cifra reală o vom afla însă odată cu publicarea datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

În ce privește creșterea economică a României în 2021, prin comparație cu întregul bloc comunitar în care se prognozează o creștere de circa 4,6 %, C.N.P. anunță o creștere estimată de doar 4,3 %, în scădere cu 0,2 % față de cifra anunțată anterior.

Dintr-o perspectivă optimistă, însă, B.N.R. își menține strategia de control a monedei naționale prin scăderea valorii indicelui ROBOR (rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele instituțiile de creditare). La 1,56 %, ROBOR ajunge în ianuarie 2021 la cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani, măsura BNR contribuind la scăderea ratelor creditelor atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice.

Lăsând la o parte estimările oficiale, 2021 se anunță a fi un an al adaptării, în care companiile vor trebui să jongleze mai abil crizele sociale și politice.

Pentru importatori, este utilă schițarea unor planuri de back-up pentru schimburile valutare planificate în acest an, folosind instrumente de gestionare a riscului valutar, precum Forward-ul, care permite limitarea pierderilor din tranzacțiile valutare la termen protejând fluxul de capital.

în focus 2021 – EUR

Spre deosebire de valuta americană, moneda blocului comunitar european este prognozată să se mențină la un nivel stabil pe întreg parcursului anului 2021.

Mai mult, BREXIT și revenirea S.U.A. în Acordul Climatic de la Paris au validat politicile instituțiilor europene, ceea ce va contribui la întărirea EURO în relație cu principalele monede din piață.

O potențială creștere a volatilității se estimează să apară în paritatea EURUSD la început de an, în funcție de deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene.

Monede internaționale în 2021 – evoluții așteptate

Pe fondul evoluției evenimentelor din 2020, dat fiind că majoritatea țărilor au cumpărat masiv provizii medicale din China, Yuan-ul s-a apreciat considerabil și acest trend continuă și în 2021. În pus, China a făcut un pas important pentru sprijinirea Yuan-ului prin lansarea monezii digitale. Următorul pas natural ar fi permiterea accesului străinilor pe piețele de capital chineze, ceea ce ar diminua semnificativ îngrijorarea investitorilor străini de a utiliza yuan-ul ca monedă de tranzacționare în comerț și investiții. Instabilitatea în paritatea cu Leul este însă similară celei USDRON.

Japonia se confruntă, ca și S.U.A., cu o situație similară celei din 2008-2009, fiind favorizate investițiile interne, în detrimentul celor externe, ceea ce a dus la creșterea costurilor de hedging a tranzacțiilor internaționale cu această țară. Se estimează că yen-ul se va consolida în următoarele luni, cu potențiale fluctuații create de redefinirea legăturilor politice și comerciale cu S.U.A.

Nu putem încheia această analiză fără a menționa India. Cele mai recente studii serologice arată că populația Indiei se apropie de nivelul de imunitate colectivă față de Covid-19, chiar și în condițiile unei rate de vaccinare scăzute. Mai mult, decizia Băncii pentru Rezerve a Indiei din 5 februarie, prin care menține nivelul dobânzilor de politică monetară la valorile anterioare sprijină estimările optimiste de creștere economică a țării, aspect regăsit și în consolidarea rupiei în fața dolarului american din ultima saptămână.

Această analiză vă este oferită de AKCENTA – companie de tip fintech ce oferă IMM-urilor condiții excelente pentru schimb valutar, plăți externe și soluții de gestionare a riscului volatilității valutare. Exclusiv pentru companii.