ANALIZĂ. Ce îl așteaptă pe Mugur Isărescu în noul mandat

Contextul global și în special cel local vor da bătăi de cap noii conduceri a băncii centrale, într-o perioadă în care responsabilitățile instituțiilor de acest fel au crescut substanțial, dificultățile cu care se confruntă s-au multiplicat, iar tirul populismului s-a abătut asupra lor.
Mugur Isărescu este, încă din 2009, guvernatorul care s-a aflat pentru cel mai mult timp la conducerea unei bănci centrale. Cu excepția unui an (decembrie 1999 – decembrie 2000), în care a ocupat funcția de premier, el a coordonat politicile monetare ale României vreme de aproape trei decenii. Din această poziție, Isărescu a ocupat un rol central în tranziția prin care a trecut economia locală, către una deschisă exteriorului, asigurând implementarea și „calibrarea“ instrumentelor monetare necesare acestei schimbări.
Deși unele decizii i-au fost contestate, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) s-a bucurat și continuă să fie respectat de liderii de la București și nu numai, datorită modului în care „a navigat“ în toți acești ani în care economia a trecut prin perioade de creștere și exuberanță, dar și de recesiune și criză.
De notorietate este comparația cu Bulgaria, care s-a confruntat în 1996-1997 cu o criză financiară și bancară de proporții, singura metodă de a stabiliza economia fiind instituirea consiliului monetar (ancorarea monedei de euro). Și tranziția României a fost marcată de falimente bancare și de perioade de hiperinflație, politica monetară fiind pusă, încă de la începuturile ei, în postura de a compensa absența multor reforme structurale de care economia locală ar fi avut nevoie.
Piața financiară nu a trecut prin colapsuri de talia celor din Bulgaria, iar moneda națională este menținută la o paritate relativ constantă față de euro, salturi „incomode“ fiind inevitabile în momente în care presiunile structurale impun ajustări.
CONFLICT. Membrii consiliilor de administrație ale băncilor centrale sunt numiți și se bucură de sprijin politic, însă, odată asumat mandatul, aceștia au obligația de a lua decizii independente de orice culoare politică, similar judecătorilor Curții Constituționale, spre exemplu.
Nu de puține ori, acest lucru generează conflicte. „O bancă centrală este un actor important între cei doi centri de putere ai capitalismului, care sunt, în același timp, și cei mai importanți administratori ai capitalismului: piețele financiare și politicienii“, reamintea Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, într-o opinie publicată pe blogul instituției, parafrazându-l pe jurnalistul american William Greider.
Cu toate acestea, deciziile pe care le ia boardul unei bănci centrale pentru atingerea obiectivelor – în cazul României, stabilitatea prețurilor, dar și a sistemului financiar în ansamblu, o creștere sau o scădere a dobânzilor, cel mai vizibil dintre instrumentele BNR – influențează atât piețele, cât și politicienii. „Foarte important însă, șansa ca banca centrală să intre într-un conflict cu politicienii este mai mare decât cea de a intra într-un conflict cu piețele financiare“, punctează Croitoru, referindu-se la perioade recente, în care instituția a intrat sub tirul diferitor lideri politici pe teme precum legea dării în plată sau a conversiei creditelor în franci elvețieni. Un exemplu mai recent îl reprezintă înlocuirea indicelui ROBOR.
RISCURI. Politica monetară ar trebui să meargă mână în mână cu cea bugetară, pentru a asigura cel mai bun parcurs posibil pentru orice economie. De multe ori însă, cea din urmă, dictată de logica electorală, o influențează pe cea dintâi.
Spre exemplu, relaxarea fiscală din ultimii ani a dus la creșterea inflației peste nivelul statelor din regiune, plasând România pe o traiectorie ușor divergentă și forțând BNR să majoreze dobânzile.
Creșterea costurilor de finanțare nu a fost privită cu ochi buni de aleși, iar conflictele ce au rezultat au dus la înlocuirea indicelui de care sunt ancorate majoritatea creditelor. Scopul declarat a fost scăderea ratelor, dar cele mai recente date nu confirmă obiectivul. În primul trimestru din acest an, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC, noul ROBOR) a înregistrat o creștere de 11,4%, echivalentă cu o majorare a ratelor de circa 40 de lei pentru un credit Prima Casă de 250.000 de lei. Tendința de creștere a costurilor de finanțare este o consecință a creșterii inflației și s-ar fi produs indiferent de numele indicelui. Însă înlocuirea ROBOR a creat probleme suplimentare pentru banca centrală, boardul BNR arătându-se preocupat de impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra transmisiei și conduitei politicii monetare.
Similar, decizia guvernelor din ultimii ani de a încuraja creșterea economică prin stimularea consumului a dus la un avans galopant al importurilor și, implicit, la presiuni pe cursul de schimb leu-euro. O consecință a fost deprecierea treptată a leului, banca centrală neavând suficientă muniție pentru a lupta pe trei fronturi: inflație, dobânzi și curs. „Consiliul de Administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse“ este fraza probabil cel mai des întâlnită în comunicatele emise de BNR.
INDEPENDENȚĂ. Nu doar cooperarea pare a reprezenta o dificultate. La nivel mondial, în ultimii ani s-a prefigurat o amenințare la adresa independenței băncilor centrale. În anii ’70, nu era ceva neobișnuit ca un politician să manipuleze dobânzile pentru a câștiga capital electoral. Consecința a fost mereu „pesta“ inflației. Așa că statele bogate și nu numai au decis să-și întărească băncile centrale și să le asigure independența de care aveau nevoie pentru a menține prețurile stabile.
Astăzi, acest progres este amenințat de o confluență a populismului, a naționalismului și a forțelor economice care fac din politica monetară, din nou, un instrument „politic“, notează The Economist. Președintele SUA, Donald Trump, a cerut în repetate rânduri scăderea dobânzilor și a acuzat Rezerva Federală de „sabotarea“ economiei americane, prin deciziile sale. Competența și motivația deciziilor Băncii Angliei sunt puse la îndoială de tabăra pro-Brexit, președintele Recep Tayyip Erdogan se află într-un război perpetuu cu banca centrală a Turciei, iar guvernul indian a înlocuit un guvernator, considerat capabil de piețele financiare, cu un apropiat politic care a tăiat dobânzile înainte de alegeri.
Astfel de exemple sunt, pe de o parte, consecințe ale unor valuri populiste care caută vinovați și care, concomitent, slăbesc instituții, iar pe de altă parte, reprezintă o urmare a rolurilor tot mai importante pe care și le-au asumat băncile centrale, care în multe state includ atât sprijinirea creșterii economice prin mijloace neortodoxe (pomparea de bani), cât și supravegherea efectivă a piețelor.
Revenirea greoaie din criză, precum și perspectivele unei noi perioade de încetinire a economiei mondiale fac misiunea din ce în ce mai dificilă pentru bancherii centrali din întreaga lume. Pentru noul board al BNR, nu foarte diferit de anteriorul consiliu, provocările mondiale sunt dublate de „specificul local“ al unei economii care are mult de recuperat pentru a ajunge din urmă Vestul.
Un nou mandat
Mugur Isărescu a fost reconfirmat de Parlament pentru un nou mandat în fruntea Băncii Naționale a României, la sfârșitul căruia va marca 33 de ani la conducerea acestei instituții.
- Vechi. Din „garda veche“, în Consiliul de Administrație al BNR au rămas prim-viceguvernatorul Florin Georgescu (la propunerea PSD), viceguvernatorul Eugen Nicolăescu (PNL), Gheorghe Gherghina (PSD), fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, și Virgiliu Stoenescu (PNL).
- Noi. Pe lista noilor membri ai Consiliului de Administrație, figurează Leonard Badea (PSD) – actualmente, președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) −, Cristian Popa (USR) − director de investiții al fondului NN Pensii −, Csaba Bálint (UDMR) – analist macroeconomic al OTP Bank – și viceguvernatorul Dan Radu Rușanu (ALDE) – fost președinte al ASF.
- Conducere. Banca Națională a României este condusă de un consiliu de administrație alcătuit din nouă membri numiți de parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Membrii Consiliului de Administrație al BNR nu pot fi parlamentari și nu pot face parte, potrivit legii, din justiție sau din administrația publică.
FOTO: Getty