Analiză Bloomberg: Europa, în pragul unei noi recesiuni din cauza pandemiei COVID-19

Elena Marinescu 31/10/2020 | 14:31 Ştiri
Analiză Bloomberg: Europa, în pragul unei noi recesiuni din cauza pandemiei COVID-19

Economiile din UE și din zona euro și-au revenit în trimestrul al treilea din 2020, după ce au fost lovite puternic de măsurile luate în primăvară pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Totuși, revenirea va fi de scurtă durată, pentru că noile restricții impuse vor afecta din nou economiile europene, scrie Bloomberg.

Economia zonei euro a înregistrat o creștere record în al treilea trimestru, însă previziunile nu sunt deloc bune ținând cont de creșterea numărului de îmbolnăviri și de noile măsuri de restricție anunțate de statele cu cele mai puternice economii. Potrivit sursei citate de Digi24, Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul trei din 2020 un avans de 12,7% în zona euro şi de 12,1% în Uniunea Europeană.

Noile restricţii împovărează economiile naţionale

Franța, Italia și Spania au înregistrat creșteri de două cifre, iar PIB-ul din Germania a crescut cu 8,2%. Revenirea economiei vine după măsurile anti-pandemice din primul și al doilea trimestru.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans a fost în Franţa (18,2%), Spania (16,7%), Italia (16,1%), iar cel mai redus în Lituania (3,7%), Cehia (6,2%) şi Letonia (6,6%).

Însă, indicatorii prezintă un tablou mult mai sumbru, iar economia riscă acum să alunece din nou în recesiune, notează Bloomberg.

bloomberg economie ue
Sursa: Bloomberg

PIB-ul din al treilea trimestru a crescut cu aproape 13% într-o revenire post-lookdown, dar cifrele separate scot în evidență lupta de durată a Băncii Centrale Europene pentru a ține sub control inflația. Prețurile de consum principale au scăzut cu 0,3% față de anul anterior în octombrie, în timp ce rata de bază a rămas la un nivel record.

Liderii din toată zona euro au încercat să transmită mesaje de încredere investitorilor, susținând că revenirea după primul blocaj este o dovadă că economiile vor putea rezista ultimelor restricții.