Ştiri

Analiştii CFA estimează că euro va depăşi 4,8 lei în următoarele 12 luni

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în luna iulie, faţă de luna anterioară, iar analiştii estimează că euro va depăşi 4,83 lei în următoarele 12 luni, arată datele publicate, luni, de CFA România.

Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,7216 lei/euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), a fost lansat de către CFA România şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un an.

În luna iulie, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut, faţă de luna anterioară, cu 2,7 puncte, până la 48,2 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu a crescut cu 3,1 puncte.

Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 4,1 puncte, până la 56,4 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 3,4 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 1,9 puncte, până la 44,1 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 6,4 puncte.

În ceea ce priveste cursul valutar, 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7857 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8358 lei.

Totodată, aproape 60% dintre participaţii la sondaj anticipează o majorare a ratei inflaţiei, iar rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2020/august 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,91% (la momentul realizării sondajului, rata inflaţiei se situa la valoarea de 3,84%).

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

NewMoney

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

4 ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

4 ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

5 ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

6 ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

6 ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

7 ore ago

Acest website folosește cookies