ANAF începe controalele pe Facebook și Instagram

Elena Marinescu 07/10/2022 | 18:23 Ştiri
ANAF începe controalele pe Facebook și Instagram

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că va face controale pe Facebook și Instagram. Este vorba de o nouă metodă de a verifica persoanele care fac afaceri pe rețelele sociale şi realizează venituri în mediul online.

Astfel, persoanele care fac afaceri pe rețelele sociale au intrat în vizorul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii ANAF vor verifica toate imaginile de pe rețelele sociale care pot conține date despre case, mașini sau bani, care nu au fost declarați la FISC.

Cel care a explicat cum vor fi efectuate aceste controale a fost chiar Lucian Heiuş, şeful ANAF. Potrivit acestuia, în primă fază, inspectorii ANAF vor identifica persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează: „Încercăm să obținem de pe site-urile web şi să identificăm persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează.

Folosim nişte programe de extragere de date şi vedem pe ce conturi apar mai multe accesări, verificăm dacă şi-au declarat veniturile de pe site-urile de socilaizare. Iar dacă veniturile identificate de la aceste platforme nu corespund cu cele declarate începem verificările.

Până acum sunt verificate 128 de persoane, iar pentru 58 au fost emise şi deciziile de impunere. Valoarea totală este peste 5,6 milioane de lei”, a spus Lucian Heiuş, şeful ANAF, la Antena 3.

ANAF are în desfășurare controale și la unii influenceri

„În luna august nu am nicio decizie de impunere. Ele (controalele n.r.) continuă. Urmărim tot ce se întâmplă în acest mediu online. Vedeți, știți că s-a migrat foarte mult pe online la diverse activități, au apărut profesii noi, surse de venituri noi. Este normal să ne adaptăm și noi la aceste modificări pe care le are societatea și modul de a comercializa și informa cu acest gen de platforme sociale”, a spus Lucian Heiuș, recent, într-o conferință de presă.

D amintit că, de la 1 iulie a.c., instituţia a pornit controale masive la persoane fizice. Astfel, în urmă cu trei luni s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferențe între veniturile declarate și veniturile estimate de ANAF pe zona controalelor la persoane fizice.