ANAF a făcut controale pe litoral în spiritul unei legi care nu există încă

NewMoney 02/05/2017 | 18:01 Ştiri
ANAF a făcut controale pe litoral în spiritul unei legi care nu există încă

 

Aproape jumătate dintre contribuabilii verificați de inspectorii Fiscului în minivacanța de 1 mai au scăpat cu avertismente, controalele fiind realizate în spiritul legii prevenției, a anunțat marți Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Acțiunea vine în contextul în care, în anii anteriori, inspectorii ANAF au organizat o adevărată desfășurare de forțe la terasele și barurile de pe litoral, fiind primiți cu huiduieli și pietre de turiști.

„În cadrul acțiunilor derulate, în zilele de sâmbătă și duminică, 29 și 30 aprilie 2017, inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă Constanța au sancționat cu avertisment peste 45% din faptele contravenționale constatate, în condițiile în care au fost verificați 48 contribuabili și au fost constatate fapte contravenționale pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totală de 129.500 lei”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF.

La nivel național, inspectorii antifraudă au verificat 256 de contribuabili la care au constatat fapte contravenționale pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 1,2 milioane de lei și au dispus confiscarea de sume nejustificate și bunuri fără proveniență legală în valoare de 70.196 de lei. Totodată, inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activității pentru nouă contribuabili, cinci pentru nerespectarea obligației de a emite bonuri fiscale și patru pentru comercializarea de băuturi alcoolice nemarcate.

Legea prevenției, prin care operatorii economici scapă doar cu avertisment în cazul în care neconformarea constatată de inspectorii Fiscului se numără printre cele 333 de contravenții exceptate, a fost unul dintre cele mai așteptate acte normative de către mediul de business.

Forma actuală a proiectului i-a dezamăgit însă pe antreprenorii români care spun că numărul contravențiilor iertate la prima abatere este prea mic, dar și că unele dintre acestea sunt foarte rar întâlnite în practică.

„Cele 333 de excepții sunt o parte foarte mică din câteva mii de posibile situații sancționabile cu care se confruntă un agent economic (…) multe dintre ele sunt puțin întâlnite în practică și mai puțin semnificative, spre exemplu, dacă am încălcat viteza pe canalele navigabile ale Rezervației Biosfera Delta Dunării. Când le iei la puricat nu sunt chiar atât de semnificative”, a precizat Octavian Bădescu, acționar la Sameday Courier, la o întâlnire organizată de Romanian Business Leaders.

Propunerea mediului de afaceri este ca toate contravențiile, cu excepția celor ”de neiertat, cu risc mare”, să facă obiectul legii prevenției, după cum s-a propus de altfel în programul de guvernare. De asemenea, Fiscul ar trebui să încurajeze ”conformarea, nu sancționarea sau realizarea planului de amenzi”, crede Bădescu. Legea prevenției a intrat în dezbatere publică la începutul lunii martie.

Acțiunea ANAF din acest an este cu totul diferită de cea din ultimii ani. În 2015, inspectorii antifraudă au făcut un adevărat tur de forță pe litoral, unde au fost primiți cu huiduieli. Zeci de autoturisme de la antifraudă au descins atunci, cu girofarurile pornite, pe străzile din Vama Veche, inspectorii verificând evidența contabilă a teraselor și restaurantelor din stațiune. Controlul a continuat și în alte stațiuni până spre orele dimineții, spre nemulțumirea turiștilor.

 


FOTO: captură video YouTube