Ana Birchall, ministru x 2: investiții de 23 de milioane de euro, 5 case, 1 lingou de aur

NewMoney 10/02/2017 | 11:43 Ştiri
Ana Birchall, ministru x 2: investiții de 23 de milioane de euro, 5 case, 1 lingou de aur

Ana Birchall, ministru delegat pentru afaceri europene și, de joi, ministru interimar al justiției, este unul dintre cei mai bogați politicieni din România, deținând în nume propriu și împreună cu soțul său o avere de câteva zeci de milioane de euro, de la case, terenuri și investiții financiare până la lingouri de aur și depozite bancare.

Ana Birchall deține în nume propriu sau alături de soțul său, englezul Martyn Birchall, cinci locuințe, două în București, una în Suceava și două în Statele Unite, potrivit declarației de avere pe anul anterior, unde ministrul notează că cele două case de pe continentul american au fost „achiziționare în regim de investiții pentru fiul minor”.

Citiți și: The Economist, despre protestele din România: „poporul împotriva pungașilor”

Alături de soțul său, Ana Birchall are 13 conturi bancare deschise în România sau în străinătate, cu peste 206.000 de dolari, 300.000 de lei, 27.000 de euro și aproape 27.000 de lire sterline. Totodată, are plasamente în titluri de stat, acțiuni și obligațiuni la emitenți din țară și din străinătate. Astfel, deține investiții financiare în străinătate în acțiuni necotate de 23 de milioane de euro, unități ale unor fonduri de investiții ale BCR și BRD în valoare de 600.000 de lei și 60.000 de euro, respectiv obligațiuni de stat de aproape 67.000 de euro.

Pe zona de credite, ministrul are două împrumuturi la bănci americane în valoare de aproape 400.000 de dolari la momentul contractării.

Citiți și: Câți protestatari încap în Piața Victoriei? Iată părerea specialiștilor români și americani

Ana Birchall mai deține trei terenuri cu fânețe și pășuni în județul Suceava, un autoturism Volvo, bijuterii de 46.000 de euro achiziționate între 1996 și 2014, respectiv un lingou de aur cumpărat în 2011.

Ea a obținut anul trecut din poziția de deputat un venit net anual de aproape 77.000 de lei, în timp ce soțul său a câștigat 108.000 de dolari dintr-o colaborare cu o firmă de dezinsecție.

Ana Birchall este licențiată în științe juridice și a urmat masteratul și doctoratul la Yales Law School din Statele Unite. A lucrat la case de avocatură precum White & Case (în New York și în București), Biriș Goran, respectiv Mușat & Asociații. În 2012, a fost aleasă deputat de Vaslui, iar în decembrie 2016 a câștigat un al doilea mandat de deputat. La începutul acestui an, a fost nominalizată ministru delegat pentru afaceri europene în cadrul guvernului Grindeanu.

Interimatul unui minister se asigură pentru 45 de zile.


FOTO: www.anabirchall.ro