An bun pentru închirierea apartamentelor către străini. Cât plătesc expații pe chirie

Florel Manu 16/11/2016 | 11:18 Ştiri
An bun pentru închirierea apartamentelor către străini. Cât plătesc expații pe chirie

Pe fondul dezmorțirii pieței imobiliare, investitorii care au apartamente destinate închirierii au avut parte de câștiguri bune în acest an. Chiriile oscilează de la 400 la 8.000 de euro, în funcție de cerințele chiriașilor și oferta proprietarilor.

În primele zece luni din acest an, cererea de apartamente noi premium, situate în zone bune, mobilate și echipate a crescut cu aproximativ 15% față, de aceeași perioadă din 2015. Cele mai căutate au fost apartamentele noi, cu 3 și 4 camere, complet mobilate și utilate, arată un studiu realizat de grupul de firme imobiliare Nordis.

Studiul arată că cererea de apartamente pentru expați este în creștere pentru că s-a mărit numărul companiilor din IT&C, outsourcing și BPA care au bugete de închiriere pentru angajații lor străini.

„În ultimii ani, bugetele alocate închirierii unei locuințe de către expați sau diplomați s-au diversificat foarte mult, pornind de la 400-600 de euro/lună pentru industria IT și până la 3.000-4.000 de euro/lună pentru poziții de top-management din multinaționale și chiar până la 8.000 de euro/lună pentru diplomați”, arată Irina Poștoacă, manager department expați la grupul de agenții imobiliare Nordis.

Din ce domenii vin chiriașii străini și cât oferă ei pentru un apartament

1. Diplomație: Bugetele pentru reședinte de ambasadori încep de la 3.000 euro/lună-4.000 de euro/lună și pot depăși 8.000 euro/lună. Având mandate pentru 3-4 ani, diplomații vin de obicei însoțiți de familie și se orientează spre apartamente de minim 3 camere, preferabil 4-5 camere sau vile.

2. Companii din domeniul energiei: Bugetele variază între 1.500 și 3.000 euro, iar preferința expaților din acest domeniu se îndreaptă spre apartamente de 3 camere foarte frumos mobilate.

3. Financiar –Bancar: Solicitările băncilor și ale instituțiilor bancare sunt foarte variate atât din punct de vedere al numărului de camere (între două și patru camere) cât și din punct de vedere al bugetelor, în funcție de instituție și poziția ocupată de expat în cadrul companiei, între 1.000 euro/lună și 2.000 euro/lună.

4. Educație: Sistemul de închiriere co-living este adoptat și de unele școli internaționale pentru profesorii tineri străini, veniți în perioada de practică sau pentru schimb de experiență, iar bugetele sunt de 400-600 euro/lună/persoană, pentru un apartament în care să locuiască doi, trei sau patru angajați.

În acest domeniu sunt însă și expați cu mai multă experiență care vin pentru perioade lungi de timp, însoțiți de familie și pentru care se închiriază individual câte un apartament, iar bugetele variază între 700 euro/lună/persoană și 1.200 euro/lună/persoană.

5. IT&C: În ultimul an, au apărut tot mai multe cereri de închiriere a unor apartamente în sistem co-living, de închiriere a unui apartament premium, cu 3, 4 sau 5 camere către 3 sau 4 angajați străini ai unor companii de IT&C.

 


FOTO: Laslo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.