America, la un pas de război civil! Protestele de stradă s-au extins în 30 de oraşe (VIDEO)

Elena Marinescu 30/05/2020 | 21:36 Ştiri
America, la un pas de război civil! Protestele de stradă s-au extins în 30 de oraşe (VIDEO)

Armata SUA ar putea fi mobilizată rapid în oraşul Minneapolis pentru restabilirea ordinii publice în contextul protestelor violente izbucnite după moartea unui bărbat de culoare în timp ce era imobilizat de poliţie.

Între timp, protestele de stradă s-au extins în 30 de oraşe americane – de la Detroit şi Atlanta până la New York, Houston şi Washington – şi au apărut deja victime în rândul forţelor de ordine. Un poliţist a fost împuşcat mortal în Oakland, iar alţi patru au fost grav răniţi în Atlanta.

„Putem trimite armata acolo foarte rapid” dacă se va solicita ajutorul, a declarat preşedintele Donald Trump, citat de agenţia de presă Reuters. Moartea afro-americanului George Floyd a generat proteste de amploare în mai multe oraşe din Statele Unite.

Un agent de poliţie, Derek Chauvin, a fost pus sub acuzare pentru crimă şi omor din culpă în cazul morţii lui bărbatului de culoare, care a murit după ce a fost imobilizat brutal de agentul de poliţie. Suspectul de culoare le spusese poliţiştilor că nu putea respira din cauza manevrei de imobilizare. Alţi trei poliţişti ar putea fi inculpaţi în acest caz.

Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis, după mai multe nopți consecutive de ciocniri violente generate de revoltele de stradă. De altfel, pe fondul protestelor violente, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a decis să se implice în anchetă.

Protestatarii, aproape să sară gardul la Casa Albă

Preşedintele american Donald Trump a scris sâmbătă, pe Twitter, că demonstranţii care protestau faţă de moartea unui afro-american în cursul unei arestări violente ar fi fost ‘întâmpinaţi cu cei mai feroce câini şi cu cele mai ameninţătoare arme pe care le-am văzut’ dacă ar fi sărit gardul Casei Albe, transmite Reuters.

Într-o serie de tweet-uri, preşedintele a părut de asemenea să-şi cheme susţinătorii să se strângă sâmbătă seara în faţa Casei Albe. ‘Diseară înţeleg că este seara MAGA la Casa Albă ???’, a scris el cu majuscule, MAGA fiind iniţialele sloganului său ‘MakeAmerica Great Again’.

Sute de persoane au demonstrat vineri seara în faţa Casei Albe, după proteste pe alocuri violente în alte oraşe, pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american de 46 de ani, a murit luni, în Minneapolis, în timpul unei arestări violente. Potrivit Agerpres, Casa Albă a fost blocată temporar când sute de persoane s-au adunat de cealaltă parte a străzii, în Lafayette Square.