Amendă de 750.000 de lei pentru NN Pensii. Șefa fondului a rămas fără autorizație

Alexandra Pele 13/04/2017 | 14:22 Ştiri
Amendă de 750.000 de lei pentru NN Pensii. Șefa fondului a rămas fără autorizație

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 750.000 de lei pentru că ar fi transmis informații care ar putea destabiliza sistemul pensiilor private obligatorii.

Șefa NN Pensii, Raluca Țintoiu, a rămas fără autorizație și are de plătit o amendă personală de 100.000 de lei.

Amenda primită de NN Pensii reprezintă 1% din cifra de afaceri și a fost aplicată după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private obligatorii.

Citiți și: Cazul NN Pensii: o nouă bătălie în războiul politicienilor cu mediul de afaceri

„Având în vedere circumstanţele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancționarea societăţii NN Pensii cu amendă contravențională în cuantum de 1% din capitalul social al societății, respectiv cu suma de 750.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă trasmis de ASF.

„În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public, cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari”, se arată în newsletter-ul transmis de NN.

Citiți și: The Economist, despre protestele din România: „poporul împotriva pungașilor”

Miercuri, ASF a infirmat orice fel de discuții pe tema unei eventuale naționalizări a fondurilor de pensii private.

„Nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe acest subiect (…) ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care privește naționalizarea Pilonului II de pensii”, au precizat reprezentanții ASF.

Autoritatea a criticat totodată și poziția NN. „Poziția recentă a societății NN Pensii, care a avut o intervenție în spațiul public pe această temă, este excesivă și neavenită. Nu pot fi introduse subiecte în discuția cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declarații politice”, se arată într-un comunicat transmis de ASF.

Citiți și: Cât de dependentă este economia României de multinaționale, acuzate că au instigat la protest

NN Pensii administrează active în valoare de 11,5 miliarde de lei, având 1,92 de milioane de clienți.

Valoarea totală a activelor administrate de fondurile private de pensii era 31,4 miliarde de lei la sfârșitul anului trecut, numărul participanților fiind de 6,8 milioane de participanți.

Fondurile de pensii sunt, alături de băncile locale, cei mai mari clienți pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor, instrumente prin care statul își finanțează datoria publică, dar și cei mai mari investitori ai Bursei de Valori București.

ASF a anunțat demararea unor controale și la BCR Pensii.


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.