Cum încearcă Amazon să înlocuiască prietenii reali ai copilului dumneavoastră cu inteligența artificială

Autor: Romulus Deac
„Alexaficarea” Amazon continuă. Și odată cu ea, Inteligența Artificială mai face încă un pas și în viața copiilor. Dar cât de mare și cu ce preț?
Acest articol a apărut în numărul 42 (11-24 iunie) al revistei NewMoney
„Echo e magic. Și mi-a și transformat copilul într-un netrebnic“, scria la un moment dat pe blogul său Hunter Walk, fost product manager la YouTube, reproșându-le celor de la Amazon că Alexa tolerează proastele năravuri, încurajându-i astfel pe copii să devină autoritari și nepoliticoși.
După ce l-a integrat în telefoane, mașini, frigidere, ceasuri, ba chiar și în aspiratoare, Amazon a lansat luna trecută Echo Dot Kids, o versiune pentru copii a omniprezentului său asistent personal, Alexa. Costă 79.99 dolari, e asemănător unui puc de hochei pe gheață și are aceleași dotări ca standardul Echo Dot – șapte microfoane pentru a prelua comenzile vocale și un difuzor pentru a reda muzică sau răspunsurile date de Alexa. Ce diferențiază cu adevărat Kids Edition este însă noul serviciu FreeTime, care vine preactivat și adaugă control parental, conținut dedicat pentru copii și o interacțiune cu Alexa adaptată vârstei lor. Ceea ce înseamnă inclusiv o funcție care încurajează folosirea formulelor magice „te rog“ și „mulțumesc“. Numai că experții de la răscrucea dintre pediatrie și Inteligența Artificială (AI) avertizează la unison că există o grămadă de necunoscute legate de modul în care interacțiunea cu inteligența artificială – indiferent de „ambalajul“ său – ar putea afecta mintea unui copil și consideră că pervertirea bunelor maniere ar trebui să fie cea mai mică dintre îngrijorările unui părinte.
PRECEDENTUL BARBIE. Când a lansat Hello Barbie, prima păpușă cu inteligență artificială, e greu de crezut că Mattel a anticipat furtuna care a urmat. „Păpușa Barbie vorbitoare a copilului dumneavoastră ar putea trage cu urechea la toate conversațiile particulare“, atenționa un articol New York Daily News. „Înspăimântător“, a fost reacția The Washington Post, în vreme ce The New York Times avertiza că „prietenia sintetică ar putea-o înlocui pe cea reală“. Uitându-te însă la ea, e greu să intuiești că Hello Barbie e nu doar malefică, ci și una dintre cele mai avansate tehnologic jucării făcute vreodată. Sub ținuta sa trendy – un sacou metalic, tricou și jeans strâmți – se ascund o grămadă de componente electronice de vârf. Colierul ei stilat, de exemplu, ascunde un microfon și un difuzor, care îi permit să inițieze sau să întrețină discuții, să spună povești și glume sau să se joace. Pentru a-i dezlega limba, părinții trebuie să descarce o aplicație mobilă și să conecteze păpușa la o rețea WiFi. Când copilul vorbește cu păpușa, aceasta înregistrează conversația și o transmite către serverele ToyTalk, companie cu care Mattel a încheiat un parteneriat pentru a o aduce la viață pe Hello Barbie. Un software de recunoaștere a vorbirii convertește conținutul audio în text, iar un alt software AI selectează câteva cuvinte-cheie pentru a-i sugera păpușii un răspuns dintr-o bază de peste 8.000 de replici imaginate de o echipă de scriitori. Totul în mai puțin de o secundă!
Citiți și: De ce a început să aibă din nou succes Volvo, după ce a fost reconstruit de chinezi
Mai mult, Hello Barbie nu uită nimic și construiește în cloud o bază de date despre preferințele și obiceiurile copiilor, pentru a le folosi în conversațiile ulterioare. Și, atenție!, nu poate să păstreze un secret! O selecție de cuvinte-cheie extrase din discuțiile copiilor sunt canalizate înspre o bază de trenduri, din care Mattel și ToyTalk află ce îi interesează pe micii lor clienți în fiecare moment. Date despre care cei de la Mattel spun că îi ajută să-și îmbunătățească permanent produsul, de exemplu prin adăugarea de noi replici în baza de răspunsuri. Vorbesc copiii despre ultimul film de animație al Disney? Cu siguranță și Barbie va avea ceva de spus.

De aici și până la un instrument pervers de marketing pare să nu mai rămână decât o linie tot mai estompată. Întrebată de Newsweek dacă informațiile stocate vor fi folosite și în alte scopuri, Michelle Chidoni, purtătorul de cuvânt al Mattel, a dat un răspuns prudent: „Nu le vom folosi pentru a influența deciziile în ceea ce privește linia de produse Barbie“. Numai că răspunsul său nu spune nimic despre posibilitatea folosirii acestor date pentru alte linii de jucării, în condițiile în care, potrivit politicii de confidențialitate a ToyTalk, „terțe părți“ pot valorifica aceste date pentru „cercetare și dezvoltare“.
PRIETENIE SAU MONITORIZARE? E limpede că toate astea nu au sunat și nu sună prea bine pentru apărătorii drepturilor copiilor. „Ar fi trebuit să-i spună Supraveghetoarea Barbie, nu Hello Barbie“, afirma la un moment dat Susan Linn, fondatoarea organizației non-profit Campaign for a Commercial-Free Childhood. „Copiii care vorbesc cu Hello Barbie nu vorbesc doar cu o păpușă; ei vorbesc cu Mattel, o corporație pentru care ei sunt interesanți doar din punct de vedere financiar“, explica ea pentru Newsweek.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.