De ce a eșuat oferta Alro, companie ce ar fi putut valora aproape un miliard de euro

Alexandra Pele 24/07/2018 | 12:16 Financiar
De ce a eșuat oferta Alro, companie ce ar fi putut valora aproape un miliard de euro

UPDATE: Compania a anunțat vineri seara, după închiderea ediției NewMoney, eșecul ofertei de vânzare a unui pachet de 53,8% din acțiuni, potrivit unui comunicat transmis de către acționarii vânzători, Grupul Vimetco, controlat de miliardarul rus Vitali Maşitski, şi Conef. Dacă oferta ar fi avut succes, la prețul inițial de 6,18 lei/acțiune, Bursa de Valori București ar fi avut un nou emitent cu o capitalizare de aproape un miliard de euro.

Producătorul de aluminiu Alro a avut parte de o ofertă publică secundară cu emoții. Iar o parte dintre explicații vin de peste Ocean.

Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

Efervescența bursei locale pare să dea semne de oboseală. După doi ani de lis­tări reușite și miliarde de euro atrași prin emisiuni de obligațiuni corporative, acțio­narii Alro au avut parte de emoții mari la oferta publică secundară lansată la jumătatea lunii iulie. Cele două companii vânzătoare, Vimetco și Conef,  și-au propus să obțină, în scenariul optimist, în care acțiunile se vindeau la prețul maxim de 6,18 lei, puțin peste jumătate de miliard de euro. După câteva zile de la lansarea ofertei, subscrierile pe tranșa de retail (15% din oferta totală) nu au de­pășit zece procente, astfel că vânză­torii s-au văzut nevoiți nu doar să pre­lungească perioada, dar și să mai lase din preț, până la patru lei, plus un discount de 7% valabil până la închiderea ofertei (care a avut loc după trimiterea la tipar a ediției actuale a NewMoney).

În urma amendamentelor, o treime dintre investitori și-au retras ofertele anterioare, pentru a subscrie la prețul nou, mai avantajos. Brokerii s-au arătat opti­miști că noul nivel va stârni mai mult interes. Numai că plasamentele au continuat să fie subțiri și în a doua săptă­mână a ofertei, iar acțiunile companiei au pierdut aproape 10% în acest interval, ajungând la 3,5 lei, după un an în care acestea și-au dublat valoarea.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.