Alexandru Rafila, după negocierile privind certificatul verde: Este exclusă plata serviciilor medicale de către nevaccinaţi

NewMoney 16/11/2021 | 16:53 Ştiri
Alexandru Rafila, după negocierile privind certificatul verde: Este exclusă plata serviciilor medicale de către nevaccinaţi

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, după negocierile dintre partide, privind introducerea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă, că PSD nu este de acord cu propunerea PNL ca cei nevaccinaţi să îşi plătească serviciile medicale, în cazul infectării şi a arătat că în lege trebuie precizat clar în c condiţii se introduce, situaţia epidemiologică şi criteriile privind renunţarea la acest certificat.

Rafila a declarat, la Parlament, că nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa certificatului verde, el arătând că proiectul de lege respins de Senat are foarte multe amendamente, peste 42 de pagini.

Deputatul a afirmat că PSD nu a fost de acord cu acea problemă a plăţii serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinaţi. ”Este exclusă şi vă spun lucrul acesta pentru că este exclus şi din punct de vedere medical, pentru că ar accentua şi mai mult problemele de prezentare în spital, tardivă, a celor care sun infectaţi. Noi vrem să îi încurajăm să se prezinte cât mai repede, şi asta era evident o barieră”, a explicat Rafila.

Social-democratul a mai arătat că, în eventualitatea introducerii certificatului verde, trebuie găsită varianta ca o perioadă testarea să fie gratuită, mai ales că şi logica spune că dacă mâine ar dori toţi să se vaccineze acest lucru nu este posibil.

”Noi am propus 60 de zile, cred că vom rămâne cu această propunere a PSD”, a declarat Rafila.

El a mai explicat că trebuie înţeles clar de ce introducem un astfel de certificat, dacă o facem pentru sănătatea publică. ”Trebuie să ştii când îl introduci, dacă situaţia epidemiologică o impune şi care sunt criteriile de renunţare la certificatul verde”, a mai arătat Alexandru Rafila, el adăugând că populaţia trebuie să fie informată din timp despre aceste prevederi.