Alertă! Toate persoanele care vin din Italia în România vor sta 14 zile în izolare

Elena Marinescu 07/03/2020 | 19:42 Ştiri
Alertă! Toate persoanele care vin din Italia în România vor sta 14 zile în izolare

UPDATE 22.00: Întreaga regiune Lombardia și 11 provincii din nordul peninsulei urmează să fie puse în carantină, scrie presa italiană, care citează un document discutat sâmbătă seara de Guvernul de la Roma. Este vorba despre provinciile Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Venezia, Padova, Treviso, Asti și Alessandria, relatează La Repubblica.

Vor fi interzise intrările și ieșirile din aceste zone. De asemenea, vor fi închise terenurile de sport, piscinele și centrele spa. Meciuri se vor putea desfășura doar fără spectatori. Vor fi închise de asemenea centrele culturale și muzeele, teatrele și cinematografele. Școlile vor rămâne închise până în 3 aprilie.

De asemenea, nu mai pot avea loc nunți și înmormântări, pe durata carantinei. Magazinele rămân deschise, dar numai de luni până vineri. În baruri și restaurante, clienți trebuie să stea la o distanță de cel puțin un metru. Măsurile anunțate de guvern includ și suspendarea tuturor concediilor pentru medici și asistenți, iar vizitele rudelor în spitale vor fi limitate doar la cazuri speciale.

UPDATE 20.30: Elevul de liceu în vârstă de 16 ani, care fusese internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara după ce a fost diagnosticat cu coronavirus, a fost externat, sâmbătă, după ce două teste succesive au ieşit negative, anunţă DSP Timiş.

UPDATE 19.50: A fost confirmat al 13-lea caz de coronavirus în România. Este vorba despre un bărbat de 72 ani, din Galați, care a venit din Lombardia în data de  29 februarie. Pe 6 martie bărbatul a dezvoltat simptomatologie conformă cu definiția de caz COVID 19.

Autoritățile române iau în calcul să modifice ariile din Italia vizate de restricții la revenirea cetățenilor în țară, extinzându-le, după ce confirmarea primului de coronavirus în București la un bărbat de 49 de ani care a revenit de la Roma, în 27 februarie, dintr-o zonă care nu se afla sub incidența unor astfel de măsuri, fiind considerată neafectată de epidemia cu Covid-19.

„Dacă se mai repetă un astfel de caz, ne gândim ca începând de mâine să extindem această zonă la toată Italia”, a precizat la Digi24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Asta înseamnă ca toți cei care vin din Italia să stea în izolare, a adăugat oficialul.

„Este primul caz din București, dar este tot un caz de import, dat fiind că vine din Italia. Noi am identificat toți contacții lui în București, în această perioadă. Urmează să identificăm și contacții din avionul de pe 27 și la fel, ancheta se va derula pentru fiecare în parte”, a mai spust Nelu Tătaru. Bărbatul testat pozitiv la noul coronavirus a fost adus vineri seara la „Matei Balș”.

Este vorba despre un avion care a venit de la Roma pe Otopeni, în data de 27 februarie. Acesta s-a întors dintr-o zonă considerată neafectată de coronavirus, și prin urmare, nu a trebuit să stea în izolare la domiciliu sau în carantină, dar în urmă cu două zile, a început să aibă febră și scaune diareice.

Anchetă epidemiologică extinsă

Contacții identificați până acum sunt membri ai familiei și prieteni, care sunt, la rândul lor, testați și băgați în carantină. Este al 12-lea caz de infecție cu noul coronavirus (COVID-19) la nivel național și al treilea anunțat de autoritățile române în cursul zilei de sâmbătă.

„Bărbatul s-a prezentat seara trecută la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” cu febră, dar cu simptomatologie care nu intră în definiția de caz COVID-19. I s-au recoltat probe și pentru că persoana a călătorit în Italia s-a decis să se recolteze probe și pentru testul COVID-19. Este primul caz depistat în București. Conform primelor sale declarații, bărbatul a stat în toată această perioadă la domiciliu, de la revenirea în țară”, se arată într-un comunicat al Grupului pentru comunicare strategică.

Cine intră în carantină instituționalizată timp de 14 zile

În prezent, cetățenii care vin în România și intră în carantină instituționalizată, timp de 14 zile, imediat după revenirea în țară sunt cei care au călătorit în următoarele zone din Italia:

Regiunea Lombardia, Italia, orașele: Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano

Regiunea VenetoItalia, localitatea Vo Euganeo