Alertă OMS: lumea să se pregătească pentru „o eventuală pandemie” cu noul coronavirus. Ce se întâmplă în România

Elena Marinescu 24/02/2020 | 19:17 Ştiri
Alertă OMS: lumea să se pregătească pentru „o eventuală pandemie” cu noul coronavirus. Ce se întâmplă în România

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a făcut apel, luni, ca lumea să se pregătească pentru „o eventuală pandemie” cu noul coronavirus, în condiţiile creşterii alarmante a numărului de cazuri noi în Italia, Coreea de Sud şi Iran, potrivit BBC. Deşi până acum nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus pe teritoriul României, autorităţile avertizează că este o chestiune de timp până când se va întâmpla acest lucru.

În momentul de faţă, în România există 3559 de locuri de carantină la nivel naţional. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri o reuniune a CSAT pe tema măsurilor de prevenire a unei epidemii. 

Trebuie să ne concentrăm pe izolarea (epidemiei), făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie„, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

Potrivit CCN,  Ghebreyesus a declarat că există posibilitatea declarării unei pandemii de coronavirus, dar că, momentan, nu este îndeplinit criteriul răspândirii necontrolate a virusului la nivel global.

Discuţii privind alimentarea cu marfă în magazine

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că România are centre de carantină în toată ţara, cu o capacitate de 3559 de locuri. Ministrul mai spune că, în cazul în care va apărea în România un caz de infectare cu coronavirus, „există 90 de locuri de în secţiile de terapie intensivă a spitalelor de boli infecţioase”.

Avem pregătite peste 90 de locuri de în secţiile de terapie intensivă a spitalelor de boli infecţioase, evident cel mai bine pregătit este Institutul Matei Balş care are o unitate DSL-4, Biosecurity Level 4, în care vor fi izolaţi şi trataţi aceşti pacienţi. Reamintim că specificitatea acestui virus, este un virus deosebit de contagios, dar până în momentul de faţă are o mortalitate relativ scăzută undeva în jur de 3%”, a declarat Costache.

Victor Costache a transmis că oamenii nu trebuie să intre în panică şi că nu e nevoie să îşi facă stocuri de alimente. Mai mult, spune că a discutat cu reprezentanţii supermarketurilor din România şi că nu există niciun fel de problemă în ceea ce priveşte stocurile.

Restricții pentru unitățile de învățământ

Universitățile din Arad și Târgu Jiu au decis, luni, suspendarea cursurilor, în vreme ce studenții și cadrele didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara și de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca stau în izolare la domiciliu, după ce au fost în Italia. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a transmis luni seara că Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu au decis, luni, suspendarea cursurilor, potrivit Antena3.

Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinate de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ, precum și atenționările Ministerului Sănătății și ale Ministerului Afacerilor Externe referitoare la riscul infectării cu diverse virusuri, Ministerul Educației a trimis o adresă către Inspectoratele Școlare Județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București prin care a solicitat să se transmită unităților de învățământ următoarele măsuri:

– Limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităților care implică deplasări în străinătate. În condițiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul școlar are obligația de a informa Direcția județeană de sănătate publică, anterior revenirii în țară, cu privire la destinație, durata deplasării și numele persoanei/persoanelor. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unitățile de învățământ, certificat medical/adeverință medicală care să ateste că sunt clinic sănătoase.

– Limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare (simpozioane, conferințe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau național).

Ministerul Educației recomandă ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii „Școala altfel” să se desfășoare în sediul/incinta unităților de învățământ, evitând în acest mod riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri.

Instrucţiuni de la Ministerul Sănătății. Ce trebuie să știm și să facem

Autoritățile au făcut publice o serie de planșe grafice în care explică ce este coronavirusul și care sunt principalele măsuri recomandate pentru a ne putea proteja.

Spălați-vă mâinile de multe ori!
alerta oms sa fim pregatiti de pandemieSpălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute!

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile!

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți!

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul!

Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool!

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave!

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

​​​​​​​Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile!

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

Animalele de companie nu transmit coronavirus!

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Răsturnare de situaţie: transmitere atipică a coronarivurusului

O chinezoaică de 20 de ani din Wuhan a călătorit sute de kilometri spre un alt oraș unde și-a fi infectat cinci rude cu noul coronavirus, fără ca ea să prezinte semne de infectare, au anunțat cercetătorii din China, potrivit The Guardian. E prima dovadă că virusul se poate răspândi fără simptome. Tânăra în vârstă de 20 de ani care și-a infectat rudele, fără a prezenta ea însăși simptome ale bolii, și având testul negativ, crește îngrijorarea că ar putea deveni o pandemie. Studiul de caz publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, oferă indicii despre răspândirea coronavirusului și sugerează că ar fi dificil de împiedicat.

Potrivit cercetării făcute de doctorul Meiyun Wang de la Universitatea Spitalului Zhengzhou și echipa acestuia, femeia a călătorit, pe 10 ianuarie, 650 de kilometri din Wuhan în Anyang din provincia Henan, unde a vizitat mai multe rude. Când aceștia au început să se îmbolnăvească, doctorii au izolat-o pe tânără și au testat pentru coronavirus. Inițial, fetei i-a ieșit testul negativ, însă un al doilea test a fost pozitiv.

Toate cele cinci rude au făcut pneumonia specifică pentru COVID-19, însă până pe 11 februarie tânăra femeie nu prezenta niciun simptom, radiografia ei pulmonară era normală, nu avea febră, simptome la stomac sau respiratorii, nici tuse sau durere în gât. Oamenii de știință care au făcut studiul au concluzionat cu atenție spunând că dovezile „sugerează” că femeia și-a infectat rudele. Cu toate acestea, au avertizat că descoperirile arată că „prevenirea infecție COVID-19 poate fi dificilă”.