Alertă de vreme rea în România. ANM: Situaţia este destul de serioasă!

Elena Marinescu 10/02/2020 | 23:02 Ştiri
Alertă de vreme rea în România. ANM: Situaţia este destul de serioasă!

Fenomenele meteo de iarnă revin în forță, iar meteorologii au emis două coduri de vreme severă, de ninsori și vânt puternic în mai multe regiuni din țară. Potrivit ANM, România va fi afectată marţi şi miercuri de furtuna care mătură continentul european.

„Situația este destul de serioasă. Deja vântul suflă cu rafale de 140 de km/h în zona montană a județului Neamț. Iată că fenomenele au început. Acest cod galben care are în vedere acest vânt foarte puternic în vestul centrul și nordul țării a intrat în vigoare la ora 14:00 și va fi valabil până mâine seară la ora 20:00. Din păcate, orele care vor veni vor aduce probleme din ce în ce mai mari.

Acesta este motivul pentru care de la ora 18:00 va fi în vigoare un cod portocaliu pentru masivele nordice și pentru nordul munților Apuseni. Acolo, până mâine seară la ora 20:00 pot să apară probleme. Sperăm, nu de calibrul celor care au fost în zona înaltă a Munteniei, acum o săptămână, mai exact joi noaptea, când a fost cod roșu și când la 2.000 de metri altitudine s-au înregistrat 210 de km/h”, a explicat pentru Digi24 meteorologul Simona Căpșună.

Specialistul ANM a precizat că a fost o situație cu totul și cu totul specială: „Nu de multe ori, de când se emit coduri în toată Europa și inclusiv în țara noastră s-a întâmplat ca să avem cod roșu atât de multe ore și pentru o zonă atât de întinsă. Înainte să apară aceste fenomene, noi am avut temperaturi extrem de ridicate. Furtuna care a lovit țara noastră și împrejurimile a echilibrat situația. După un fenomen sever, a urmat un alt fenomen sever.

Vedem acum acestă furtună din partea de nord a Europei, Sabine a fost denumită de cei din Germania, Ciara de către cei din Marea Britanie și din Benelux. Se dau nume acestor furtuni, care de fapt sunt niște furtuni normale în timpul iernii.

De exemplu, sunt aceste cicloane care se formează în Oceanul Atlantic sau în zona Islandei și vin către Europa, dar primesc nume numai atunci când efectele lor pot să fie devastatoare. Și iată că această furtună a primit nume din partea țărilor care au fost lovite primele”.

Potrivit ANM, România va fi afectată marţi şi miercuri de această furtună care mătură continentul european: „Periferia acestei furtuni – Sabine, ne afectează pe noi în aceste zile. Noi ne aflăm la sud, la periferia sudică a acestei furtuni. Este acest front care ne afectează, va intra și cu precipitații, nu numai cu vânt. Acum simțim doar efectele vântului.

Vor fi precipitații, ploi, lapoviță zilele următoare în vest nord, centru, ninsori viscolite la munte. În rest, spre București de exemplu, munții vor fi ca o barieră. În sudul și sud-estul țării vor fi averse trecătoare, nu vor aduce cantități mari de apă. Temperaturile vor fi extrem de ridicate, inclusiv în Capitală.

Marți 9 grade Celsius, iar în zilele următoare 10, 11 grade Celsius. Vreme caldă în sud și sud-est, dincolo de munți – vreme veritabilă de iarnă. Atenție pentru cei care vor merge la munte, va fi viscol puternic”, avertizează meteorologul.