Alertă! Cel mai grav bilanţ al epidemiei de coronavirus în Italia

NewMoney 18/03/2020 | 19:22 Ştiri
Alertă! Cel mai grav bilanţ al epidemiei de coronavirus în Italia

Garda Civilă din Italia a anunţat joi seara cel mai nou bilanţ al epidemiei de coronavirus. Potrivit informaţiilor oficiale, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 4.207 cazuri noi şi 475 de decese, fiind cel mai sumbru bilanţ de la anunţarea primelor cazuri, în urmă cu mai bine de trei săptămâni.

Totodată, numărul persoanelor aflate în stare critică a ajuns la 2.257, iar numărul total al cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 este de 35.715 la nivel naţional.

Tratament promițător folosit de medicii italieni

Agenţia italiană de reglementare în domeniul medicamentelor (AIFA) începe de joi testele oficiale cu un medicament împotriva artritei reumatoide pe bolnavii cu COVID-19, după ce toate spitalele din ţară l-au experimentat deja cu rezultate bune pentru a contracara dificultăţile respiratorii.

Medicamentul Tocilizumab, deşi nu vindecă boala – pentru aceasta se aşteaptă vaccinul – contribuie la recuperarea funcţiilor plămânilor, astfel încât poate ajuta bolnavul să elibereze patul pentru terapia intensivă şi a nu colapsa astfel sistemul spitalicesc.

Oncologul Paolo Ascierto, directorul Institutului pentru Melanom şi Terapii Inovatoare de la Institutul împotriva tumorilor din Napoli, Fundaţia Pascale, a colaborat cu alţi specialişti şi a descoperit că tratamentul cu Tocilizumab, folosit împotriva artritei reumatoide, a dat rezultate la pacienţi cu COVID-19.

Într-un interviu acordat EFE, el a explicat că bolnavii infectaţi cu coronavirus pe care i-a tratat cu acest medicament au dat semne „foarte încurajatoare”. În prezent numărul bolnavilor trataţi cu acest medicament în toată Italia este de peste 1.000iar rezultatele se vor adaugă testărilor oficiale care încep joi asupra a 330 de pacienţi intubaţi în ultimele 24 de ore.

„Oncologii şi hematologii, cunoaştem acest medicament pentru că îl folosim deja pentru a trata efectele secundare ale imunoterapiei, iar dificultăţile respiratorii provocate de COVID-19 sunt foarte asemănătoare, deoarece sunt cauzate de ‘o furtună de citocine (o reacţie imunitară defensivă potenţial mortală)”, a precizat Ascierto.

El a explicat că a discutat descoperirea cu medicii chinezi care au testat medicamentul pe 21 de pacienţi dintre care 20 au manifestat o ameliorare în 24-48 ore. Potrivit Agerpres, acum se aşteaptă ca testarea şi rigoarea ştiinţifică a AIFA „să probeze validitatea medicamentului”.

Expertul a asigurat că medici din SUA au dorit deja să cunoască datele preliminare ale utilizării medicamentului, la fel ca şi profesionişti din alte ţări europene, precum Spania, precizând că a fost contactat de medici spanioli pentru a se interesa de medicament. „Deocamdată, ceea ce putem manifesta este un optimism precaut”, a subliniat medicul italian.