Alegeri SUA 2020. Presa îl declară pe Joe Biden al 46-lea președinte al SUA. Donald Trump refuză să accepte înfrângerea LIVE UPDATE

NewMoney 04/11/2020 | 10:32 Ştiri
Alegeri SUA 2020. Presa îl declară pe Joe Biden al 46-lea președinte al SUA. Donald Trump refuză să accepte înfrângerea LIVE UPDATE

UPDATE: Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, și-a proclamat, sâmbătă, victoria în scrutinul prezidenţial, după ce marile televiziuni și agenții de presă l-au dat câștigător în fața lui Donald Trump.

Sunt modest şi onorat de încrederea pe care poporul american ne-a acordat-o mie şi vicepreşedintelui-ales, Kamala Harris. În pofida obstacolelor fără precedent, americanii au votat într-un număr-record, dovedind încă o dată că democraţia bate profund în inima Americii. În contextul încheierii campaniei electorale, a venit vremea să lăsăm în urmă furia şi retorica dură şi să fim împreună ca naţiune. A venit vremea ca America să se unească şi să se vindece. Noi suntem Statele Unite ale Americii. Nu există nimic imposibil de făcut, dacă suntem împreună„, a subliniat Joseph Biden, conform unui comunicat.

UPDATE: America l-a ales pe democratul Joe Biden ca al 46-lea președinte, transmite sâmbătă CNN. Biden, care împlinește 78 de ani la finalul acestei luni, va fi cel mai bătrân președinte american la învestirea sa în funcție, potrivit sursei citate.

AFP califică anunţul drept „o victorie care marchează o turnură istorică pentru America şi pentru lume, după patru ani de ruptură în mandatul preşedintelui republican”.

După patru zile de suspans, candidatul democrat şi fostul vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama a fost dat câştigător cu 273 de mari electori, graţie unui succes în statul-cheie Pennsylvania, potrivit posturilor CNN, NBC şi CBS, scrie France Presse.

Totuşi Donald Trump refuză să accepte înfrângerea, declarând în continuare că a câştigat scrutinul. „Am câştigat aceste alegeri, la diferenţă mare”, a scris Donald Trump pe Twitter.

UPDATE Joe Biden are nevoie de o victorie doar într-unul dintre cele opt state-cheie rămase în joc, pentru a deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

El s-a abţinut să revendice victoria, aşa cum a făcut adversarul său, dar a dat asigurări că este sigur de ea.

El număra joi 264 de mari electori, după victorii confirmate miercuri în Michigan şi Wisconsin, şi mai are nevoie doar de şase mari electori pentru a obţine numărul necesar de 270, pe care-l poate obţine în Nevada (6), Georgia (16) sau Pennsylvania (20) poate chiar de joi.

În noaptea de miercuri spre joi, distanţa s-a micşorat în Georgia, pe măsură ce zeci de mii de buletine de vot trimise prin poştă erau numărate, în favoarea lui Joe Biden, care se află cu doar 20.000 de voturi (0,4%) în urma lui Donald Trump.

Rezultatul final în acest stat ar putea fi cunoscut joi după-amiaza (ora locală), potrivit secretarului de Stat al Georgiei Brad Raffensperger.

UPDATE Joe Biden înregistra joi 253 de mari electori, potrivit estimărilor CNN, şi până la 264 potrivit altor publicaţii.

Este vorba despre un avans confortabil faţă de Donald Trump, care oscilează între 213 şi 214 de mari electori.

Donald Trumpe denunţă ”fraude” şi contestă rezultatele în anumite state.

Echipa de campanie a preşedintelui a sesizat justiţia, căreia-i cere să suspende numărarea voturilor în Michigan şi Pennsylvania, unde este necesar ca Trump să obţine victorii, dacă vrea să spere la o realegere.

UPDATE În acest moment, Joe Biden are 248 de voturi electorale, iar Donald Trump 214. Biden a mai câștigat 3 puncte în Maine, și așteaptă să se anunțe rezultatul din Wisconsin, care i-ar aduce încă 10 voturi electorale. În Michigan el este pe locul 1, asta ar însemna încă 16 puncte. Mai sunt în joc Arizona și Nevada, unde tot Biden se află pe primul loc. Trump este favorit în Georgia și Pennsylvania, care aduc un număr mai mare de voturi electorale – 16 și 20. 

UPDATE, 21:30. Democratul Joe Biden a câștigat electorii în statul Wisconsin, după ce autorităţile au finalizat numărarea voturilor, un progres major al acestuia în cursa pentru Casa Albă, în pofida afirmaţiei preşedintelui Donald Trump că a câştigat alegerile şi a acuzaţiilor nedovedite privind frauda electorală. Campania lui Donald Trump a anunţat că va cere renumărarea voturilor, transmite Reuters.

Biden conduce şi în alt stat cheie din regiunea Midwestern, Michigan. În Wisconsin sunt 10 mari electori, ceea ce face ca scorul lui Biden să urce la 237 de electori, potrivit CNN. O victorie a lui Biden în Wisconsin ar reduce semnificativ şansele lui Trump pentru un al doilea mandat de patru ani la Casa Albă, deşi rezultatul este încă incert în Michigan şi alte state unde încă se numără voturi, respectiv în Pennsylvania, Arizona, Nevada, Georgia și Carolina de Nord.

Trump conduce în două state din sud, Georgia şi Carolina de Nord, precum şi în Pennsylvania, unde mai trebuie procesate peste 1 milion de voturi. Dacă Trump pierde Wisconsin, va trebui să câştige trei state şi fie Arizona, fie Nevada, unde Biden este în frunte. În prezent, excluzând Wisconsin, Biden are 227 de electori, iar Trump 213.

UPDATE Numărarea voturilor a fost suspendată în statul american Nevada şi urmează să fie reluată joi dimineaţa (ora locală), au anunţat miercuri autorităţile locale, relatează Reuters.

Nevada – care desemnează şase dintre cei 538 de mari electori în Colegiul Electoral – este unul dintre statele în care continuă suspansul în duelul dintre Donald Trump şi Joe Biden.

În urmă cu patru ani, Nevada a votat cu democrata Hillary Clinton.

Aproape 15% dintre buletinele de vot exprimate nu au fost încă numărate, iar Biden îl devansează pe Trump cu mai puţin de 8.000 de voturi şi un scor de 49,3% la 48,7%.

Numărarea voturilor urmează să fie reluată joi dimineaţa, la ora locală (19.00, ora României), a anunţat Departamentul Alegerilor din cadrul Secretariatului de Stat al Nevadei pe Twitter.

Buletinele de vot trimise cu poşta şi primite în ziua scrutinului, adică marţi, nu au fost luate în calcul şi nici buletinele de vot care urmează să sosească în cursul acestei săptămâni şi care este necesar să fi fost puse la poştă cel mai târziu marţi.

În acest stadiu, Joe Biden este creditat cu 227 de mari electori, iar Donald Trump cu 213.

Colegiul Electoral este alcătuit din 538 de mari electori. O majoritatea de 270 de voturi este necesară în vederea desemnării preşedintelui Statelor Unite de către colegiu.

UPDATE Doar şapte state mai aşteptau, miercuri, rezultatul alegerilor prezidenţiale americane şi ele vor decide învigătorul scrutinului, potrivit presei americane, care prezintă situaţia în aceste state.

În Alaska s-au numărat 36% dintre voturi – 61,4% în favoarea lui Donald Trump şi 34,7% în favoarea lui Joe Biden.

Arizona (stat-cheie): 82% dintre voturi numărate – 51,8% în favoarea lui Trump şi 46,8% în favoarea lui Biden.

North Carolina (stat-cheie): 95% dintre voturi numărate – 50,1% în favoarea lui Trump, 48,7% în favoarea lui Biden.

Georgia (stat-cheie): 92% dintre voturi – 50,5% în favoarea luiTrump, 48,7% în favoarea lui Biden.

Michigan (stat-cheie): 78% dintre voturi numărate, 51,6% în favoarea lui Trump, 46,7% în favoarea lui Biden.

Nevada: 85% dintre voturi numărate – 49,4% în favoarea lui Biden, 48,6% în favoarea lui Trump.

Wisconsin (stat-cheie): 89% dintre voturi numărate, 49,3% în favoarea lui Biden, 49% în favoarea lui Trump.

UPDATE: Joe Biden a câștigat statul Hawaii.

UPDATE Joe Biden a obţinut o majoritate a voturilor în statul Maine, potrivit postului Fox News şi ziarului The New York Times (NYT).

Acest stat deleagă patru mari electori şi foloseşte sistemul proporţional în alocarea acestora, la fel ca Nebraska – un mare elector pentru fiecare dintre cele două districte ale statului şi doi la nivelul întregului stat.

Democratul obţine trei mari electori, iar unul urma să fie atribuit.

El deţine astfel 238 de mari electori, iar Donald Trump 213.

În urma votului de marţi, Biden poate conta pe 220 electori, iar contracandidatul său republican Donald Trump pe 213, numărul necesar alegerii fiind de 270. La votul popular, Biden are un uşor avans, cu 49,8% din voturi, Trump având 48,6%.

Ambii candidaţi încearcă să obţină cel puţin 270 din cele 538 de voturi din Colegiul Electoral acordate de state.

Donald Trump declară miercuri, într-o conferinţă de presă la Casa Albă că el crede că a câştigat alegerile, ”ei numai pot să ne prindă din urmă”. Şi Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, a susţinut marţi noapte un scurt discurs din Wilmington (Delaware), în care le-a cerut susţinătorilor lui să aibă răbdare şi s-a arătat optimist privind rezultatul.

„Va mulțumesc foarte mult poporului american pentru sprijinul american, milioane de oameni au votat în aceasta noapte, dar noi nu vom accepta asta pentru că au fost alături de noi în tot acest proces. Ne pregătim pentru o sărbătoare foarte mare, câștigăm tot, suntem pregatiți să ieșim afară și să sărbătorim acest vot, acest succes. Oamenii au ieșit la vot în timp record. Sunt state în care nu ne așteptam să câștigăm/

Suntem în fata cu 2,7 procente, nu ne vor prinde din urmă (…) Câștigăm tot”, a spus Donald Trump.

Joe Biden a declarat, la rândul său, în Delaware, că este ”pe calea bună către a câştiga aceste alegeri” şi i-a îndemnat pe americani să dea dovadă de răbdare până la aflarea rezultatelor definitive ale acestor alegeri, care se anunţă mai strânse decât se prevedea.