ALDE rupe alianţa cu Pro România

Elena Marinescu 10/11/2019 | 23:09 Ştiri
ALDE rupe alianţa cu Pro România

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a anunţat că, în urma alegerilor prezidențiale, alianța cu Pro România s-a rupt.

„Astăzi, alianţa noastră electorală cu Pro România s-a încheiat. Fiecare partid porneşte pe drumul său, separat”, a anunţat Varujan Vosganian. „E vorba de o colaboare care poartă în dicţionar numele de alianţă. Sigur că în Parlament putem vota legi împreună, am votat şi legi în unanimitate, dar în ceea ce  priveşte formalizarea printr-o înţelegere care să aibă un obiectiv comun, această înţelegere se încheie azi”, a mai precizat deputatul ALDE. Coordonatorii alianței sunt Sorin Cîmpeanu, de la Pro România, și Norica Nicolai, de la ALDE.

La sfârşitul lunii august, când s-a oficializat alianţa celor două partide, liderul Pro România, Victor Ponta declara că „se plănuiește pe viitor o eventuală fuziune a celor două formațiuni”. Întrebat dacă s-a discutat despre o eventuală fuziune cu ALDE, Ponta a spus că se doreşte acest lucru, dar deocamdată, rămân grupuri separate la Camera Deputaților, în timp ce la Senat Pro România se va înscrie în grupul ALDE.

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că are îndoieli în privinţa unei alianțe cu PRO România. Mircea Diaconu, candidatul independent susţinut de ALDE și Pro România, a obţinut un scot de 7-8% la scrutinul prezidenţial, conform exit-poll-urilor. Cele două partide s-au acuzat reciproc de faptul că nu au dat totul în campania pentru Mircea Diaconu, iar momentul votului învestirii guvernului Ludovic Orban a reprezentat mărul discordiei între cele două organizații politice.