Ştiri

Ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei, înlocuite cu venitul minim de incluziune

Prefectura Capitalei a anunţat că bucureștenii vor putea depune, de luna viitoare, cererile, însoțite de documente justificative, pentru accesarea venitului minim de incluziune, care înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei.

Prefectul Rareș Hopincă a convocat, marți, o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției de Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București, Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București și cei ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Sectoarele 1-6, în vederea implementării aplicării Legii nr.196/2016, referitoare la venitul minim de incluziune.

„Venitul minim de incluziune este un sprijin financiar acordat de stat, extrem de util pentru persoanele vulnerabile, care nu își pot asigura un nivel de trai minimal. Scopul acestui ajutor este de a preveni sărăcia în rândul copiilor și de a stimula participarea acestora la sistemul de educație”, a spus prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, potrivit News.ro.

Potrivit actului normativ, venitul minim de incluziune se compune din una sau mai multe categorii de ajutoare financiare: ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri sub 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesităților zilnice de viață; ajutor pentru familiile cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri mai mici de 700 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai multi copii în vârstă de până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.

Reglementări noi de la 1 ianuarie 2024

Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, începând cu 1 ianuarie 2024, solicitanții care au domiciliul ori reședinta sau, după caz, trăiesc în municipiul București, trebuie să depună până la sfârșitul acestui an, la DGASPC-urile de sector, cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoțită de documentele doveditoare și angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetățenilor străini sau apatrizi, precum și al persoanelor fără adăpost.

Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune sunt parte din Programul Național de Redresare și Reziliență, capitolul 13 „Reforme sociale” și au scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, și de a diminua sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.

Odată cu intrarea în vigoare a Venitului Minim de Incluziune, acordarea beneficiilor Venitului Minim Garantat și Ajutor pentru susținerea familiei se suspendă.

Drept urmare, toți beneficiarii actuali de Venit Minim Garantat și Ajutor pentru susținerea familiei trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie 2023 și până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de Venit Minim de Incluziune.

Elena Marinescu

Recent Posts

Judecătorii au dat verdictul: Moştenitorii au dreptul să obţină informaţii protejate de secretul bancar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că moştenitorii au dreptul să obţină informaţii…

13 minute ago

2 trilioane de dolari sunt spălaţi anual la nivel global

Organismele internaţionale de profil estimează că între 800 de miliarde şi 2 trilioane de dolari…

o oră ago

Câţi bani au cheltuit până acum partidele în campania electorală?

Reprezentanţii Expert Forum au analizat datele legate de finanţarea campaniei electorale, publicate de către AEP,…

2 ore ago

CPI cere un mandat de arestare pentru Netanyahu

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a emis un mandat de arestare pe…

4 ore ago

La derbyul Rapid – FCSB, fotbaliștii au trecut la roz pentru a susține lupta împotriva cancerului

Duminică, 19 mai, derbyul etapei a debutat pe stadionul din Giulești cu un moment emoționant…

5 ore ago

România, pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE

Statele membre ale Uniunii Europene au importat anul trecut din ţările situate în afara blocului…

5 ore ago

Acest website folosește cookies