Airbus Helicopters se aliază cu IAR Brașov pentru producerea unui elicopter de categorie grea în România

Andreea Neferu 13/04/2017 | 17:19 Ştiri
Airbus Helicopters se aliază cu IAR Brașov pentru producerea unui elicopter de categorie grea în România

Producătorul francez de elicoptere Airbus Helicopters, care a inaugurat anul trecut o fabrică de 52 de milioane de euro la Ghimbav, a semnat un acord cu firma românească IAR pentru o colaborare exclusivă în scopul producerii elicopterului H215M, de categorie grea, echipat cu două motoare. Astfel, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă viitoare de H215M pe care Ministerul Apărării Naționale o va face pentru a-și înlocui flota îmbătrânită.

„Suntem mândri că am semnat acest acord de exclusivitate care reprezintă rezultatul a aproape 50 de ani de cooperare între IAR și Airbus Helicopters”, a declarat Neculai Banea, director general IAR. „IAR a construit aproximativ 360 de elicoptere sub licență mulțumită parteneriatului (…) cu Airbus Helicopters”, a mai adaugăt acesta.

Airbus Helicopters este prezent în România de peste cincisprezece ani, prin centrul său de clienți, Airbus Helicopters România, cu aproximativ 75% din cifra de afaceri realizată prin contracte de export. Airbus Helicopters Industries, o fabrică de 10,000 m² cu sediul în Brașov, a fost inaugurată în 2016 și va găzdui producția de H215 în România.

IAR Braşov este o societate cu capital majoritar de stat, iar în 2016 a avut venituri de 34 de milioane de euro şi a angajat 316 persoane. IAR Braşov oferă o gamă largă de servicii, printre care întreţinerea, repararea şi modernizarea elicopterelor militare şi furnizarea de piese de schimb, pentru Armată Română, precum şi pentru clienţi internaţionali.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.