Agroland Agribusiness, a doua companie din grupul Agroland care se listează la bursă

Andrei Dumitru 15/06/2021 | 15:17 Ştiri
Agroland Agribusiness, a doua companie din grupul Agroland care se listează la bursă

Compania Agroland Agribusiness, din grupul Agroland, s-a listat marţi pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul bursier AAB, după un plasament privat pentru vânzarea de acţiuni, prin care a strâns de la investitori 6,07 milioane de lei.

Agroland Agribusiness a debutat astăzi pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după un plasament privat pentru vânzarea de acţiuni, prin care a strâns de la investitori 6,07 milioane de lei. Acţiunile companiei se tranzacţionează sub simbolul bursier AAB. Fondurile atrase vor fi folosite pentru dezvoltarea companiei şi finanţarea investiţiilor în active fixe, a cheltuielilor curente, fuziuni, achiziţii, precum şi intrarea în acţionariatul unorstartup-uri din agricultură”, a anunţat bursa.

Agroland Agribusiness face parte din grupul Agroland şi este a doua companie din grup care vine pe piaţa AeRO, după compania-mamă Agroland Business System (AG), listată pe 1 martie 2021. Agroland a făcut primul pas la bursă în urmă cu un an, pe 16 iunie 2020, când au intrat la tranzacţionare obligaţiunile Agroland Business System (AGR25). În total, grupul Agroland a reuşit să atragăde la investitorii din piaţa de capital 22,05 milioane de lei, prin plasamentul privat de obligaţiuni din 2020 şi a celor două plasamente private de acţiuni derulate în 2020 şi 2021 de Agroland Business System şi Agroland Agribusiness.

„Ne bucură deschiderea echipei Agroland pentru piaţa de capital, dar şi creşterea reprezentativităţii segmentului agribusiness la Bursa de Valori Bucureşti. Diversificarea opţiunilor de investiţii pe piaţa de capital este un element de bază în dezvoltarea oricărei pieţe. Fiecare nouă companie care se finanţează prin bursă îşi aduce aportul la creşterea pieţei locale de capital. Bursa este locul propice pentru dezvoltarea companiilor, indiferent de domeniul în care activează sau de necesarul de finanţare”, aspus Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

În aprilie 2021, Agroland Agribusiness a derulat un plasament privat princarea vândut 225.000 de acţiuni nou emise, subscrierea minimă în ofertă fiind de 5.000 de acţiuni (115.000 lei). Plasamentul a fost suprasubscris de 15 ori chiar în prima zi, iar preţul final a fost stabilit la 27 lei/acţiune. Acţiunile au fost cumpărate de 154 de investitori, dintre care 25 investitori calificaţi şi restul 129 de retail (5 persoane juridice române, restul persoane fizice).

„Listarea la bursă reprezintă un pas foarte important pentru Agroland Agribusiness, pentru care ne pregătim de mai multe luni. Cei cinci ani de experienţă, pe care i-am acumulat în cadrul Grupului Agroland, ne-au ajutat enorm şi ne-au arătat că listarea la BVB este cea mai bună soluţie pentru a valorifica potenţialul de creştere a companiei. Domeniul în care activăm, acela al input-urilor pentru agricultura organică şi convenţională, este unul foarte important pentru dezvoltarea agriculturii româneşti. Considerăm că actualul context post-pandemic este propice pentru a accelera expansiunea Agroland Agribusiness, iar listarea a fost pasul cel mai firesc în această direcţie. Succesul pe care l-am avut cu plasamentul privat de acţiuni, cu simbol AAB, emise în aprilie, ne-a demonstrat că suntem pregătiţi pentru etapa următoare, accederea pe bursă, şi sunt optimist că acesta este începutul unei etape extraordinare pentru Agroland Agribusiness”, a spus Florin Radu, director general Agroland Agribusiness.

Plasamentul privat de acţiuni şi listarea companiei pe piaţa AeRO au fost realizate cu sprijinul TradeVille în calitate de consultant autorizat.

„Vedem astăzi o premieră pentru AeRO: compania-fiică a unuia dintre emitenţii noului val antreprenorial care devine ea însăşi o companie listată. Este de asemenea important să vedem că unul dintre segmentele de interes pentru investitorii românieste agricultura, alături de IT. În condiţiile în care securitatea alimentară devine din ce în ce mai importantă în contextul schimbărilor climatice actuale, devine esenţial să investim în tehnologia agricolă. Acest lucru reprezintă una dintre direcţiile în care grupul Agroland investeşte în ultimii ani, iar faptul că bursa locală este o sursă pentru a finanţa astfel de proiecte arată importanţa de a avea o bursă de valori puternică, vibrantă ca platformă independentă şi neutră în care intermediarii cu iniţiativă şi know-how să îşi îndeplinească rolul de finanţare a economiei, rol care a lipsit atât de mult ţării noastre înainte de 2018″, a spus Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, director general adjunct TradeVille.

Agroland Agribusiness şi-a început activitatea în 2016 ca o divizie a companiei mamă Agroland Business System, iar din 2017 funcţionează independent juridic şi financiar. Compania are două linii de business: vânzarea de input-uri pentru agricultura convenţională şi cea organică şi tranzacţionarea cu cereale.

În 2020, Agroland Agribusiness a înregistrat o cifră de afaceri de 18,44 milioane lei (+88% faţă de anul precedent). Profitul net obţinut a fost de 1,2 milioane lei (+231% faţă de anul precedent), cu o marjă netă de 6,82%, în creştere faţă de marja de 3,86% obţinută în 2019.

Agroland Agribusiness activează în zona de Sud-Vest a ţării şi îşi propune să se extindă în toată zona de Sud şi de Vest. Pentru următorii trei ani, compania urmăreşte dezvoltarea activităţii principale şi orientarea spre noi linii de business: administrarea şi livrarea comenzilor pe segmentul agricol de produse fitoorganice şi convenţionale din magazinele Agroland, consolidarea şi dezvoltarea vânzării de fertilizanţi solizi, dezvoltarea activităţii de cercetare şi producere de material genetic certificat pentru cultura de cereale, cu tehnologie proprie.

Agroland Business System deţine 56% din acţiunile Agroland Agribusiness, Radu Florin deţine 24%, iar restul acţiunilor sunt deţinute de persoane fizice şi juridice.