Agențiile de turism cer TVA de 9% pentru a aduce mai ușor vizitatori străini

Florel Manu 31/03/2017 | 14:17 Ştiri
Agențiile de turism cer TVA de 9% pentru a aduce mai ușor vizitatori străini

Ministrul Turismului Mircea Titus Dobre va transmite, luni, Ministerului Finanțelor o cerere prin care Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru agențiile de turism să fie redusă de la 19% la 9%, ca în cazul industriilor hoteliere și de alimentație publică.

Cererea Ministerului Turismului urmează să fie prezentată Comisiei Europene, astfel încât autoritățile să poată declanșa procedurile pentru reducerea TVA-ului la 9%.

„Deocamdată, funcționăm pe o legislație foarte veche. Domeniul turismului a fost plimbat dintr-o parte în alta, fără a avea o strategie clară”, a declarat, pentru NewMoney, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

Reprezentanții agențiilor de turism susțin că reducerea TVA la 9% ar putea motiva mai multe companii să facă servicii de incoming, adică să aducă turiști străini.

„Din cele circa 2.500 de agenții de turism certificate, doar 40 fac incoming”, spune președintele ANAT, Alin Burcea.

Documentul privind reducerea TVA, care va fi trimis oficialilor de la Bruxelles, va fi transmis apoi către autoritățile române, care pot lua o decizie în cel mult 30 de zile, în cazul în care Comisia Europeană își dă acordul în acest sens.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.