Agenţia Naţională Antidrog vrea să facă teste anti-drog şi va cere analize de sânge pentru consumul de stupefiante în şcoli şi licee

Elena Marinescu 30/08/2023 | 17:50 Ştiri
Agenţia Naţională Antidrog vrea să facă teste anti-drog şi va cere analize de sânge pentru consumul de stupefiante în şcoli şi licee

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a anunţat că Agenţia Naţională Antidrog va realiza un chestionar pentru a afla opinia părinţilor şi a elevilor privind testarea în şcoală cu aparat antidrog.

De asemenea, se va cere şi prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog, dar care să nu prezinte rezultatele analizelor. În plus, se va  introduce în curiculă ore de educaţie antidrog în şcoală şi se va constitui la nivelul fiecărei şcoli o structură care să ajute cu diseminarea mesajelor antidrog şi de prevenţie.

”Astăzi am organizat o nouă şedinţă a grupului pentru prevenirea consumului de stupefiante, în cadrul protocolului pe care Prefectura Municipiului Bucureşti l-a semnat cu Agenţia Naţională Antidrog, Direcţia de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliţia, Inspectoratul Şcolar şi Direcţia Regională Vamală.

Prefectura Capitalei are rolul de catalizator şi de mediator între instituţiile abilitate să prevină acest fenomen nociv, din păcate, din ce în ce mai răspândit la nivel mondial şi, implicit, în România”, a explicat prefectul într-o postare pe Facebook.

Rareş Hopincă arată că ”direcţia de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale şi morale prin care să reuşim să combatem consumul acestor substanţe în rândul populaţiei şi, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere”.

Acţiuni de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor

”În cadrul şedinţei de astăzi, am trasat câteva direcţii de acţiune importante. Împreună cu consiliul elevilor, vom constitui la nivelul fiecărei şcoli o structură care să ne ajute cu diseminarea mesajelor antidrog şi de prevenţie.

De asemenea, am decis ca Agenţia Naţională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care testăm opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la: testarea în şcoală cu aparat antidrog; prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor); introducerea în curiculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală”, afirmă prefectul. Rareş Hopincă menţionează că ”acesta este un chestionar de testare a opiniei părinţilor şi a elevilor major”.

”După ce vom avea rezultatele acestuia şi, pe baza lor, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor şi dorinţei părinţilor şi elevilor din şcoli şi licee. Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii şi pentru a-i ajuta să conştientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente şi/sau a unor anturaje nepotrivite.

Mă bucur să observ o deschidere din ce în ce mai mare a societăţii spre a discuta şi de a înţelege aceste probleme. Dialogul este un pas esenţial”, a mai precizat prefectul Capitalei, potrivit News.ro.