Agenția Europeană a Medicamentului speră să autorizeze vaccinuri împoriva COVID-19 până la Crăciun

NewMoney 25/11/2020 | 17:39 Ştiri
Agenția Europeană a Medicamentului speră să autorizeze vaccinuri împoriva COVID-19 până la Crăciun

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) speră să fie în măsură să emită – înainte de Crăciun – un aviz ştiinţific favorabil vaccinurilor-candidate împotriva COVID-19, a anunţat miercuri directoarea executivă a EMA, Emer Cooke.

”Dacă totul merge bine, sperăm să fim în măsură să avem o opinie pozitivă înainte de Crăciun”, a declarat Emer Cooke,  într-un interviu acordat postului irlandez de radio RTE.

Laboratorul britanic AstraZeneca a publicat luni, după laboratoarele americane Pfizer şi Moderna, rezultate favorabile ale unor teste clinice, iar numărul vaccinurilor care ar putea fi autorizate în săptămânile viitoare în UE a crescut la trei.

Obiectivul EMA este să dea o recomandare pozitivă în acelaşi timp cu Agenţia americană a medicamentului (FDA) – care mizează pe o decizie cu privire la vaccinul Pfizer la jumătatea lui decembrie -, a mai spus Emer Cooke.

”Ceea ce avem în acest moment sunt rezultate ale unor teste clinice şi ele sunt foarte pozitive. Însă, atâta timp cât nu am studiat datele brute şi nu suntem siguri că ceea ce se spune corespunde realităţii, nu putem recomanda nimic marelui public din Europa”, a declarat Emer Cooke.

”Daţi-mi voie să spun că o eficienţă de 90% este foarte, foarte bună în cazul unui vaccin, iar, prin urmare, posibilitatea ca aceasta să fie confirmată în practică, prin ceea ce vom constata în dosar, ne face foarte optimişti”, a răspuns ea, întrebată despre rezultatul testelor celor trei laboratoare.