Afaceri online: 5 idei care te inspiră să faci bani pe internet

Gabriel Bucur 02/02/2018 | 18:11 Ştiri
Afaceri online: 5 idei care te inspiră să faci bani pe internet

În România sunt peste 10,9 milioane de utilizatori de internet și aproape 9,6 milioane de conturi pe Facebook. Nu este de mirare că spiritul întreprinzător pe care românii îl aveau acum 20 de ani s-a adaptat la condițiile din prezent, iar multe afaceri implică mediul online.

Afaceri online: vloguri și persoane influente

Tot mai mulți tineri încearcă să devină cunoscuți pe Facebook, YouTube sau Instagram, în speranța că popularitatea obținută le aduce automat sume de bani sau diferite avantaje. Este vorba de vloggeri și „influenceri”.

Dacă acum zece ani, blogurile își trăiau vremea de glorie, acum a venit rândul vlogurilor să fie una dintre cele mai populare modalități de a transmite mesaje, fie că e vorba de cântăreți, actori sau simpli oameni care prezintă, zi de zi, ce fac. Dacă blogurile erau platforme pentru texte, vlogurile sunt ca niște televiziuni web.

Mirajul like-urilor și al vizionări adunate se poate transforma în bani, în funcție de strategia și resursele fiecărui vlogger. Monetizarea propriu-zisă a audiențelor, adică plata pentru numărul de vizionări strânse pe canalul de YouTube, nu aduce sume considerabile în buzunarele vedetelor din online.

„La un milion de vizite, probabil că e o medie între 300 de dolari și 800-900 de dolari”, este de părere directorul unei agenții de talente, citat de Știrile ProTV. Însă sume importante vin din contractele pe care respectivul vlogger le semnează cu branduri pentru plasarea de produse.

Pentru un vlog este nevoie, la început, de o cameră video sau un telefon cu o cameră bună, un microfon/lavalieră, cunoștințe în editarea video și multe idei de încercat.

Afaceri online: vânzare de fotografii

Dacă sunteți fotograf amator sau semiprofesionist și credeți acest hobby poate deveni o sursă de venit, trebuie să știți că pe internet sunt platforme-magazin care promovează pozele și, dacă există cumpărători, îi remunerează pe cei care le-au făcut.

Câteva site-uri mai cunoscute care merg pe acest principiu sunt: ShutterStock, iStockPhoto, DreamsTime, BigStockPhoto, Crestock, PhotoStockPlus, 123RoyaltyFree, Fotolia, ShutterPoint și SmugMug. O fotografie vă poate aduce între 50 de cenți și câteva zeci de dolari.

Fotografiile de calitate pot atrage sume care întrec orice închipuire, mai ales în străinătate. Însă contează mult promovarea produsului și reputația fotografului respectiv. De exemplu, fotografia cu un banal cartof organic pe fundal negru i-a adus fotografului profesionist Kevin Abosch un milion de euro, acum doi ani, scrie BBC.

Specialiștii consideră că cel mai important este talentul fotografului, „ochiul” său, și mai puțin aparatul foto pe care îl folosește.

Afaceri online: grafică web

Site-uri noi apar în fiecare zi, în timp ce altele își modifică înfățișarea, astfel că graficienii din IT sunt și vor fi la mare căutare.

Experiența în construirea unui site se poate transforma în bani. Competiția în domeniu este mare, într-adevăr, astfel un prim atu în atragerea clienților este accentul pe calitate, ceea ce presupune cunoștințe în folosirea programelor de editare, migală și multă răbdare. Câștigurile se învârt în jurul a câteva sute de euro, în cazul designerilor nu foarte experimentați, și ajung la peste o mie de euro, dacă CV-ul este amplu.

Nu este nevoie decât de un computer și câteva programe, precum Adobe Photoshop, Adobe Ilustrator și Adobe Indesign. Și, evident, multă inspirație.

Afaceri online: obiecte handmade

Câți dintre noi nu cunosc pe cineva care lucrează manual coliere, brățări sau alte accesorii? Internetul îi ajută pe micii meșteșugari să-și transforme îndemânarea într-un succes bănesc, iar acum se poate vorbi chiar de o mică piață online a obiectelor handmade.

Contează talentul, calitatea materialelor, ideile și răbdarea. Gama de obiecte include felicitări, decorațiuni, bijuterii, articole vestimentare și chiar mici obiecte de mobilier, iar câștigurile diferă în funcție de complexitatea muncii și materialele folosite. Un articol handmade vă poate aduce sume cuprinse între câțiva lei și câteva sute de lei.

Promovarea nu costă nimic: pagini pe rețelele de socializare și recomandări transmise de către cumpărătorii mulțumiți. Ulterior, dacă prosperă, afacerea din online se poate muta într-un magazin fizic sau la un stand închiriat într-un târg tematic.

Afaceri online: specialist în social media

În România sunt 9,6 milioane de conturi de Facebook, adică aproape jumătate din populația țării ar avea acces la rețeaua de socializare. Adaptate la realitate, atât companiile mari, cât și micile firme caută să lucreze cu specialiști în social media sau chiar au echipe care să se ocupe de gestionarea conturilor de pe Facebook, Instagram, YouTube, Flickr, Pinterest, Snapchat, Twitter, Google Plus ș.a.

Cele mai frecvente activități presupun organizarea conturilor de social media, precum și editarea și publicarea conținutului, astfel încât acesta să fie cât mai atractiv. Totodată, omul de social media trebuie să interacționeze cu cei care reacționează pe rețelele de socializare. Responsabilitățile sunt remunerate pe măsură, astfel că salariul mediu lunar depășise 700 de euro în anul 2015, arată portalhr.ro.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.