AEP: Costul alegerilor e dublu față de anii trecuți. Ce măsuri speciale vor fi luate la urne

Elena Marinescu 24/07/2020 | 20:11 Ştiri
AEP: Costul alegerilor e dublu față de anii trecuți. Ce măsuri speciale vor fi luate la urne

Alegerile locale din septembrie se vor desfășura în condiții speciale în contextul pandemiei de a anunţat șeful AEP, Constantin Mitulețu. Alegătorilor le vor fi furnizate măști și dezinfectant la intrarea la urne, iar ștampilele și cabinele vor fi dezinfectate periodic. Mitulețu a precizat că toate aceste măsuri au dublat costul alegerilor.

Astfel, toate măsurile speciale aduc costuri suplimentare de 150 de milioane de lei. Asta ar face ca scrutinul din toamna să fie de două ori mai scump decât europarlamentarele de anul trecut. Cea mai mare parte din bani, 650 de milioane de lei, sunt cheltuilile cu oamenii angajați efectiv în organizarea scrutinului.

Europarlamentarele au costat până în jumătate de miliard de lei, la acest moment calculele noastre simple avem 975 de milioane de lei, deci aproape un miliard de lei, deci, peste 200 de milioane de euro”, a declarat Constantin Mituleţu Buică.

Potrivit calendarului stabilit pentru alegeri, încă din data de 20 de iulie, partidele pot începe să strângă semnăturile de susținere pentru candidați. Între 7 și 11 august se depun candidaturile, iar campania are loc între 28 august și 26 septembrie. Pe 27 septembrie, de la 7 dimineață și până la 9 seara, sunt deschise urnele de votare.

La acest scrutin, sunt așteptați la urne peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot. Inițial, alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc luna trecută, dar au fost amânate pentru sfârșitul lunii septembrie, din cauza numărului în creștere de îmbolnăviri cu Covid-19.