Un tânăr de 33 de ani, campion la motocross, face zeci de mii de euro din pasiunea sa

Cristina Dobreanu 13/04/2018 | 12:52 Ştiri
Un tânăr de 33 de ani, campion la motocross, face zeci de mii de euro din pasiunea sa

 „De când mă știu am fost pasionat de tot ce avea motor, mașini, camioane, utijale și motociclete. Dar de motocross m-am îndrăgostit pe la vârsta de 8 ani”, își începe povestea Adrian Răduță (33 de ani), astăzi multiplu campion național și est european la motocross.

La vremea aceea, locuia în Spania, cu părinții săi, și l-a văzut, la un moment dat, pe un copil cum se antrenează pe un motor de cross. Atunci și-a dat seama că ar fi vrut să facă și el același lucru. A primit, mai târziu, o motocicletă de enduro de la tatăl său, însă cadoul a venit la pachet și cu o lecție – dacă îți doreșt cu adevărat trebuie să muncești pentru a obține acel lucru. „Mi-a dat motocicleta dezasamblată, într-o cutie, și mi-a spus «Dacă vrei să te dai cu ea, trebuie să ți-o asamblezi singur». Asta am și făcut dar a durat vreo două săptămâni”. Avea 12 ani atunci.

Treptat, a început să urmeze cursuri, a început să participe la campionate naționale și, ulterior, la cele internaționale. „Totul a început în joacă iar apoi lucrurile au devenit din ce în ce mai serioase”, spune Adrian Răduță. Și în cele din urmă au dat naștere și unui mic business: o școală și circuit de motocross.

În paralel cu activitatea din competiții, Adrian Răduță a început să construiască, la Ciolpani, o școală de motorcross, Rams MX School. A investit aproximativ 150.000 de euro, însă spune că este greu să menționeze o cifră precisă fiindcă traseul este într-o continuă schimbare pentru îmbunătățiri și modernizări (ale design-ului, ale suprafeței de rulare, ale dotărilor).

CITEȘTE ȘI: Povestea celor doi frați din Republica Moldova care au creat cea mai mare editură din România

Inițial, nu a avut prea mulți doritori să descopere acest sport. Spune că, după 1989, „acest sport a intrat într-un con de umbră și lumea nu a mai fost interesată să-l practice. În ultimii ani, însă, situația s-a schimbat și tot mai mulți copii și adulți vin să se înscrie la cursurile noastre”. În total, anul trecut, a avut, de pildă, aproximativ o sută de cursanți, dintre care 60 de copii și 40 adulți, care au la dispoziție 25 de motociclete.

„Un curs are zece ședințe. După aceste ședințe vedem dacă acel cursant este apt pentru a merge mai departe, dacă vrea să mai continue cursurile și în ce direcție: motocross sau enduro. La fel se întâmplă și cu copiii. Un curs de zece ședințe durează cel mult opt săptămâni”, mai spune antreprenorul.

Într-o lună se înscriu în medie 4-5 adulți și 5-6 copii. Anul trecut am avut aprox. 50 de cursanți. Anul acesta va fi o creștere care se datorează și numărului de motociclete noi cumpărate.

Prețul mediu al unui curs pentru copii este de 200 euro iar pentru adulți de 350 euro.

CITEȘTE ȘI: Bărbuții lui Marcel: cui vrea să lase afacerea proprietarul celui mai mare producător de materiale de construcții autohton

Anual organizează și o tabără în Sardinia (Italia), pe circuitul din Alghero. De obicei, este organizată în luna februarie pentru că vremea nu permite folosirea circiutului de la Ciolpani. Costul unei tabere este de 600-750 euro, iar în medie vin circa 25 de cursanți, repartizați în trei grupe organizate în funcție de vârstă și nivel.

Există și un profil al cursantului, însă acesta depinde de vârstă și de experientă. „Avem copii mici, de 4-5 ani, care învață să meargă pe motocicletă. Sunt copii cărora le plece mișcarea și adrenlina. De partea cealaltă sunt adulții care vin la Rams MX Schools din motive diverse: nu au mai mers niciodată și vor să învețe, alții vor să se perfecționeze, alții vor să se antreneze pentru campionate și așa mai departe. Așteptările lor sunt diferite în funcție de motivație”, mai punctează Adrian Răduță.

Tânărul atrage atenția că „motocrossul este un sport foarte complex iar beneficiie lui sunt atât la nivel fizic, cât și psihic. Pentru a face acest sport bine și corect trebuie să ai o condiție fizică foarte bună. Acest sport are și alte aspecte pozitive: te maturizează, formează caractere puternice, te face să devii mai disciplinat, mai responsabil și mai calculat”.

Trecând la cifre, școala a avut anul trecut afaceri de 45.000 de euro, în creștere cu 35% față de 2016, iar pentru anul acesta estimează venituri de 50.000 de euro. „Businessul este pe un trend ascendent și va continua să crească. Motociclismul este o pasiune, o portiță de a scapa din cotidian. Deci din ce în ce mai mulți oameni îl vor practica, sperăm noi, în condiții cât mai sigure”.

Totuși, Adrian Răduță spune că adevărata provocare nu este cea financiară, ci aceea de a schimba mentalitatea potrivit căreia motocrossul este un sport extrem de periculos. „Poate fi așa daca se face fără îndrumare și fără un antrenor cu experiență. Încercăm să facem o educație în acest sens prin filmări, poze și postări pe rețelele de socializare, de la antrenamente sau curse, unde vin copii de la 5 ani, aduși de mână de câtre părinți care fie sunt motocicliști, fie își doresc să le ofere celor mici o educație în ceea ce privește mersul pe două roți”, mai subliniază tânărul.


FOTO: Rams MX Schools

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.