Ştiri

Adrian Oros, despre situaţia din agricultură: în ultimii 30 de ani, mai mult s-a distrus decât s-a construit

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că în ultimii 30 de ani în agricultura românească mai mult s-a distrus decât s-a construit. El îi sfătuieşte pe fermieri să-şi asigure producţiile şi să apeleze la programul prin care 70% din preţul poliţei de asigurări este subvenţionat.  

„Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat acum, dar în afară de secetă, pe viitor, sfatul meu este către toţi fermierii să-şi facă asigurări, pentru că în afară de secetă, unde societăţile de asigurare într-adevăr impun nişte condiţii aproape de neacceptat, pentru toate celelalte fenomene extreme asiguratorii fac asigurări.

Noi avem un program, pe care l-am flexibilizat anul acesta şi l-am simplificat, mai mult de atât nu se poate. Am alocat peste 40 de milioane de euro pentru încurajarea asigurării producţiilor de către fermieri, în care noi plătim 70% din poliţa de asigurare”, a spus Adrian Oros, la B1 TV.

El a menţionat că programul este derulat din bani europeni, iar sesiunea este deschisă până în luna octombrie. „Eu îndemn toţi fermierii să-şi facă asigurări, pentru că anul acesta şi încă doi ani de zile avem bani cu care venim să-i încurajăm să facă aceste asigurări, după care ei se vor obişnui să-şi asigure culturile pentru aceste fenomene climatice extreme, iar banii pe care îi avem o să-i mutăm spre altă măsură unde vrem să îmbunătăţim sau să încurajăm, să sprijinim.

Nu putem lăsa banii doar într-o singură măsură. Noi venim trei ani de zile să-i ajutăm în acest scop. Repet, am avut discuţii şi cu ei şi cu asigurătorii pentru secetă, dar foarte puţini asigurători fac acest lucru, iar condiţiile sunt aproape de neacceptat, însă pentru toate celelalte fenomene se asigură, iar noi dăm 70% din poliţa de asigurare”, a mai spus Oros, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că va discuta cu toate asociațiile din domeniu pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele generate de criza COVID, de seceta de lunile trecute și de inundațiile din ultimele zile. Pe termen scurt, a afirmat acesta, soluția o reprezintă despăgubirile acordate agricultorilor. Cât despre soluțiile pe termen lung, ministrul a vorbit despre o „strategie de gestionare a apei”, care să includă și reabilitarea sistemului principal și secundar de irigații.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

3 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

3 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

3 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

3 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

3 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies