Adoptarea bugetului ar putea fi amânată pentru finalul lunii ianuarie

Andrei Dumitru 13/12/2021 | 13:36 Ştiri
Adoptarea bugetului ar putea fi amânată pentru finalul lunii ianuarie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că este posibil ca bugetul de stat pe 2022 să fie aprobat într-o sesiune extraordinară, la începutul anului.

Preşedintele PSD a fost întrebat, la sediul central al PSD, dacă legea bugetului va fi adoptată până la sărbători.

„În acest moment, ministrul Finanţelor am înţeles că a strâns toate solicitările de la ministere şi încercăm în şedinţa de coaliţie de azi, dacă nu o să mai facem una şi mâine şi poimâine, şi sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24”, a spus Ciolacu.

El a menţionat că ”sunt două variante puse în discuţie, ori până în 24 decembrie, dacă se finalizează absolut totul, inclusiv cu fondurile europene, ori la sfârşitul lui ianuarie în sesiune extraordinară”.

Şi vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, după şedinţa conducerii PSD, că există un semn de întrebare în privinţa aprobării bugetului de stat pe 2022 până la finalul anului, în Parlament.

El a arătat că a fost sceptic în privinţa şanselor ca bugetul de stat pe 2022 să treacă şi de votul din Parlament până la Sărbători.

Coaliţia de guvernare urmează să se reunească, în şedinţă, de la ora 16.00, pentru a discuta despre bugetul pe 2022, ministrul Finanţelor fiind aşteptat să prezinte prima schiţă a bugetului.

Cîţu: Nu la coaliţie se face bugetul

Florin Cîţu a declarat că va fi o primă discuţie despre bugetul pe anul viitor în şedinţa coaliţiei de luni, însă calendarul privind finalizarea bugetului va fi propus de Executiv. „Nu la coaliţie se face bugetul. Pe noi ne interesează să fie finanţate proiectele deja începute, ca PNRR să fie susţinut în continuare”, a adăugat Cîţu.

„Nu am discutat cu ministrul Finanţelor, aşteptăm bugetul în coaliţie şi, după aceea, o să vedem, care este calendarul propus de Guvern. Să ştiţi că nu la coaliţie se face bugetul, la coaliţie o să discutăm din punct de vedere politic. Pe noi ne interesează să nu fie depăşiţi indicatorii macro agreaţi. Detaliile, aşa cum o să fie construit bugetul, depind de ministrul Finanţelor, de premier. Pe noi ne interesează să fie finanţate proiectele, care au fost deja începute, ca PNRR să fie susţinut”, a declarat Florin Cîţu, întrebat luni la Parlament dacă ar putea fi adoptat mai târziu bugetul pe anull viitor, undeva la finalul lunii ianuarie.

El a mai spus că Parlamentul poate lucra şi după Crăciun, dacă este necesar, pentru a avea bugetul adoptat.

„Astăzi, este prima discuţie, sunt sigur că există resurse şi capacitate în Guvern pentru a finaliza bugetul. Noi suntem aici până pe 23 Decembrie. Dacă este nevoie, sunt sigur că Parlamentul lucrează şi după 25 Decembrie”, a explicat Cîţu, care nu a exclus o sesiune extraordinară a Legislativului în luna ianuarie pe această temă.