Activitatea de închirieri de birouri din București a încetinit, dar doar temporar

Andreea Neferu 10/11/2017 | 12:07 Ştiri
Activitatea de închirieri de birouri din București a încetinit, dar doar temporar

Volumul tranzacțiilor de închiriere de spații de birouri din București a ajuns în trimestrul al treilea al acestui an la 56.000 de metri pătrați, în scădere de la 71.000 de metri pătrați în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Încetinirea activității de închiriere de spații de birouri vine în contextul în care negocierile mai multor tranzacții mari au fost prelungite.

Cererea netă de noi spații de birouri a fost de 45.000 de metri pătrați în al treilea trimestru, fiind generată în mare parte de companii de IT și BPO/SSC (business process outsourcing/shared services center), inclusiv de firme nou intrate pe piață, printre care Amazon, GoPro și Systematic. Restul de spații până la 56.000 de metri pătrați au fost reprezentate de renegocieri și prelungiri de contracte în al treilea trimestru.

„Este important de subliniat că, în pofida încetinirii activității de închiriere de spații de birouri de până acum, cererea este în continuare foarte sănătoasă dacă ținem cont că putem atinge o cerere nouă de 175.000 mp pentru întreg anul 2017”, a spus Silviu Pop, head of research în cadrul Colliers International Romania.

Zona Dimitrie Pompeiu a fost cea mai activă, cu o suprafață totală închiriată de peste 20.000 mp spații de birouri sau 36% din total, în timp ce zona CBD (Central Business District) a înregistrat 25% din totalul tranzacțiilor de închiriere, iar zona Floreasca-Barbu Văcărescu 21%.

Rata de neocupare a birourilor din București a scăzut, ca urmare a lipsei livrărilor noi, de la 12% în primul semestru la puțin peste 9% în trimestrul al treilea. Conform unui raport al Colliers International, până la finalul acestui an urmează a fi livrat un total de până la 100.000 de metri pătrați de spații de birouri, urmând ca în 2018 noile livrări să însumeze peste 300.000 de metri pătrați, ceea ce ar putea marca un nou maxim post-criză.


Sursă foto: Colliers International

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.