Ştiri

Acţiunile europene au înregistrat joi cea mai bună evoluţie după luna iulie, în urma unei scăderi a preţurilor petrolului şi gazelor

Acţiunile europene au înregistrat joi cea mai bună evoluţie după luna iulie, în urma unei scăderi a preţurilor petrolului şi gazelor care a atenuat îngrijorările investitorilor legate de accelerarea inflaţiei, iar încrederea a fost susţinută şi de rezultatele financiare pozitive raportate de companii, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Indicele pan-European STOXX 600 a crescut cu 1,6%, inversând pierderile săptămânale, achiziţii de acţiuni fiind observate în toate sectoarele. Cea mai mică creştere a acţiunilor a avut loc în sectorul energiei, de 0,2%.

Volatilitatea pieţei s-a amplificat în ultimele săptămâni din cauza îngrijorării legate de creşterea preţurilor energiei, care alimentează inflaţia şi dobânzile, problema datoriilor dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande şi riscurile de înpsprire a politicilor monetare.

Cu toate acestea, preţurile petrolului au scăzut pentru a doua şedinţă consecutiv, în urma unei creşteri neaşteptate a stocurilor din Statele Unite. Contractele futures pentru gaze s-au retras de la nivelurile record, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia va mări livrările în Europa îm contextul crizei energetice. După închiderea burselor europene, preţurile petrolului au recuperat din pierderi.

Gazele rusești, impact limitat

Analişti ai băncii UBS au avertizat însă că livrările Rusiei ar putea să nu aibă un impact durabil de calmare a preţurilor.

„Exporturile de gaze ruseşti în Europa se află deja la nivele ridicate şi considerăm dificil ca Rusia să îşi intensifice livrările la timp pentru sezonul de iarnă”, potrivit UBS.

Componenta sectorului auto şi al componentelor auto a avansat cu 3,2%, consemnând cea mai bună zi din ultimele trei luni.

Indicele german DAX a înregistrat cea mai bună şedinţă de tranzacţionare din luna mai, cu un avans de 1,9%, care a ignorat declinul producţiei industriale în luna mai, cel mai amplu după cel din aprilie 2020.

O altă informaţie pozitivă a fost acordul liderilor din Senatul SUA privind extinderea limitei de îndatorare a guvernului american până în decembrie.

Acţiunile grupului de lux Hermes au urcat cu 3,7%, iar cele ale LVMH, Richemont şi Kering au avansat cu circa 2%.

Titlurile producătorului francez de componente auto Valeo au crescut cu 5,9%.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

4 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

5 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

5 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

6 ore ago

Se reia programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Timp de trei luni, vor circula 30 de trenuri directe spre litoral

CFR Călători anunţă că se reia programul estival de transport ”Trenurile Soarelui”. Turiştii vor avea…

7 ore ago

Auchan anunță oferă mai mulți bani pentru reciclarea ambalajelor cu simbol SGR

Auchan anunță că acordă un bonus suplimentar pentru ambalajele reciclate, pe o perioadă de 4…

8 ore ago

Acest website folosește cookies