Ştiri

Acţiunile au atins miercuri niveluri record la nivel global, după date sub aşteptări referitoare la inflaţia din SUA

Acţiunile au atins miercuri niveluri record la nivel global, după date sub aşteptări referitoare la creşterea preţurilor de consum din Statele Unite în luna iulie, care au atenuat temerile că Rezerva Federală (Fed) va semnala foarte curând o reducere a achiziţiilor de obligaţiuni pentru stimularea economiei, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Datele referitoare la inflaţia din SUA dau semne incipiente că ar atinge nivelul maxim, pe măsură ce perturbările din lanţurile de aprovizionare din economia americană se atenuează.

Indicele preţurilor de consum a urcat luna trecută cu 0,5%, după un avans de 0,9% în iulie, potrivit datelor publicate miercuri de Departamentul Muncii. În cele 12 luni încheiate în iulie, acest indice a avansat cu 5,4%. Declinul lunar al ratei inflaţiei este cel mai mare consemnat în ultimele 15 luni.

Este cea mai mică creştere din ultimele patru luni şi prima încetinire a inflaţiei după luna februarie.

„Acestea sunt date mai moderate decât era de aşteptat”, a declarat Ghenadi Goldberg, analist la TD Securities din New York.

Aşteptările sunt în creştere cu privire la faptul că preşedintele Fed, Jerome Powell, va semnala momentele de reducere a măsurilor de stimulare, la o întâlnire a reprezentanţilor Fed de la Jackson Hole, Wyoming, în perioada 26-28 august.

Un nivel peste aşteptări al inflaţiei ar fi putut alimenta discuţiile despre o iminentă încetinire a achiziţiilor de obligaţiuni ale Fed, a declarat Craig Erlam, analist senior la OANDA Europe.

„În schimb, cu toţii putem respira puţin mai uşor, deşi suntem siguri că reducerea măsurilor de stimulare va veni şi va fi probabil anunţată luna viitoare”, a spus el.

Cifrele privind numărul angajărilor din sectorul non-agricol din SUA, care vor fi publicate în septembrie, ar putea influenţa, de asemenea, reducerea stimulentelor, dacă vor fi deosebit de solide.

Indicele global MSCI, un indicator al evoluţiei acţiunilor din întreaga lume, a atins miercuri un nivel record şi a tranzacţionat ultima dată în urcare cu 0,29%.

Indicii Dow Jones şi S&P 500 au închis la niveluri record, încrederea fiind stimulată de parlamentarii americani, care au aprobat marţi un pachet de infrastructură de miliarde de dolari.

Dow Jones a crescut cu 0,62%, S&P 500 cu 0,25%, dar Nasdaq Composite a scăzut cu 0,16%.

Acţiunile europene au atins la rândul lor niveluri record, înregistrând cea mai lungă serie de creşteri din ultimele două luni. Indicele STOXX 600 a crescut cu 0,4% pentru a atinge un maxim istoric pentru a opta sesiune consecutivă.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies