Acțiuni post-COVID. Care sunt companiile care au avut de câștigat pe bursă

Alexandra Pele 09/06/2020 | 10:20 Financiar
Acțiuni post-COVID. Care sunt companiile care au avut de câștigat pe bursă
Criza provocată de coronavirus a dus la o reevaluare a companiilor listate pe piața locală de capital, iar fondurile de pensii private se numără printre investitorii care au fructificat această oportunitate. Bursele par a se fi stabilizat după șocul inițial și înregistrează acum creșteri semnificative, susținute de promisiunile unei relansări fără precedent.

Fondurile de pensii private au profitat din plin de reevaluările companiilor listate pe piața locală de capital, devenind printre cei mai activi investitori ai Bursei de Valori București (BVB) în pe­rioada crizei sanitare. În sprijinul lor a venit și noua legislație intrată în vigoare în februarie, care le permite depășirea pragului de deținere de 10% dintr-o companie listată, noua limită fiind de 15%.

De noile reglementări par a fi profitat din plin olandezii de la NN, cel mai mare fond de pensii private de la nivel local după valoarea activelor. În ultimele luni, NN a raportat trei depășiri ale pragului de 10%, la Fondul Proprietatea, Banca Transilvania și TeraPlast Bistrița, companie la care și fondul Allianz-Țiriac Pensii Private a raportat recent o deținere de peste 5% (pragul peste care regulamentul BVB obligă notificarea oficială).

Fondurile de pensii sunt un investitor însemnat al BVB. Activele acestora ajun­seseră la 61,9 miliarde de lei, echivalentul a 12,9 miliarde de euro, la sfârșitul lunii aprilie, în creștere cu 18,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, res­pectiv cu 2,9% față de nivelul din martie, potrivit celor mai recente date ale Auto­rității de Supraveghere Financiară (ASF). Acțiunile reprezintă al doilea cel mai important plasament al acestor investitori in­stituționali. În aprilie, circa 18,8% din active erau plasate în acțiuni locale și străine, obligațiunile corporative având a treia cea mai mare pondere în portofolii (circa 7 procente).

Pe de altă parte, dimensiunea relativ mică a bursei locale și perspectivele fondurilor de pensii, ale căror active vor continua să crească semnificativ, i-au determinat pe administratori să solicite posibilitatea realizării și altor tipuri de investiții. Reglementările intrate în vigoare în a doua lună a anului le vor permite fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) să investească 15% din active în acțiuni și obli­gațiuni care rezultă în urma unor par­te­neriate public-private (proiecte de infra­structură, spre exemplu), 10% în investiții private de capital (chiar și companii nelistate) și 3% în acțiuni imobiliare listate.

Acest lucru nu este neapărat rău pentru BVB. Fondurile de pensii sunt investitori atipici, în sensul că au nevoie de volume mari de tranzacționare deoarece cumpără mult. În plus, vând rar, ceea ce poate duce la o deteriorare a free-floatului companiilor (valoarea acțiunilor tranzacționabile), în condițiile în care piața locală de capital a reușit cu greu să ajungă în punctul în care acest indicator pare a se fi îmbunătățit suficient pentru a permite avansarea bursei la statutul de piață emergentă.

EVOLUȚIE

După un început de an marcat de incertitudini și, implicit, o „fugă“ a investitorilor în active considerate sigure, companiile listate la BVB au avut parte de creșteri în aprilie, prima lună completă de blocare voluntară a sistemului economic ca urmare a instituirii stării de urgență. Companiile incluse în indicele BET, care reunește cele mai tranzacționate 17 socie­tăți listate la BVB, au înregistrat o creștere de 4,63% a capitalizării comparativ cu luna martie. Acesta este cel mai mare ritm de creștere lunară din acest an și s-a produs după ce investitorii au reevaluat pozitiv companiile românești listate, au explicat reprezentanții BVB.

„Orice situație de criză generează și oportunități, iar pe bursă acestea devin evidente și sunt ușor de urmărit. Companiile care în urmă cu doar câteva luni aveau o evaluare de piață mai mare au devenit acum mai atractive pentru investitori. În plus, randamentele dividendelor oferite de companiile românești sunt în continuare pe placul investitorilor“, a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

Creșterea din luna aprilie a fost posibilă și datorită efectului de bază. În martie, piața de capital din România a consemnat o scădere de 16,4%, urmând trendul din februarie. Astfel, în primele patru luni, indicele BET a înregistrat o scădere de 20%. Valoarea totală de tranzacționare pe toate tipurile de instrumente financiare s-a apropiat de un miliard de euro la finalul pri­melor patru luni, în creștere cu 34%, în timp ce valoarea medie zilnică de tran­zac­ționare a fost de aproape 11 milioane de euro la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, în urcare cu 30%.

Pe de altă parte, dacă ne uităm doar la luna aprilie, apetitul investitorilor a fost slab, în special în comparație cu martie, lună în care incertitudinile le­gate de evoluția crizei sanitare au generat vânzări semnificative de acțiuni. Astfel, strict în aprilie, valoarea de tranzacționare înre­gis­trată în piața reglementată la vedere a BVB a fost de 193,2 milioane de euro, în scădere cu 43,2% față de aprilie 2019. În ceea ce privește media zilnică a tranzac­țiilor cu acțiuni din aprilie, aceasta a înre­gistrat un declin de aproape 40%, la 8,9 mi­lioane de euro.

Situația a fost cu totul alta în martie, când valoarea totală de tranzacționare s-a ridicat la 340 de milioane de euro, în creștere cu 77,6% față de februarie 2020. Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu ac­țiuni a fost de 14,8 milioane de euro, în creștere cu 64,3% față de februarie, respectiv cu peste 80% față de aceeași lună a anu­lui trecut, potrivit datelor oficiale raportate de BVB.

Datele de la sfârșitul lunii mai sugerează o continuare a tendinței de creș­tere a bursei locale. Capitalizarea a consemnat un avans de 3,4% în ultima săp­tă­mână a lunii, iar valoarea tranzacțiilor – o creștere de circa 20%.

În ceea ce privește titlurile noi, perioada recentă a fost relativ săracă, ceva activitate existând pe zona de obligațiuni. Artprint, prima tipografie privată de după 1990, a listat la BVB obligațiuni de circa patru milioane de lei la începutul lunii martie. De asemenea, Raiffeisen Bank a listat obligațiuni subordonate în lei, cu o maturitate de zece ani, în valoare totală de 480 de milioane de lei și o dobândă de 3,5% plus ROBOR la trei luni.

CORELAȚIE

Bursa locală evoluează, cu foarte puține excepții – cel mai recent exemplu notabil fiind prăbușirea generată de OUG 114 de la începutul anului trecut –, în siajul burselor externe, iar acestea mar­chează creșteri semnificative. Indicele Dow Jones Industrial Average a marcat o creștere de 3,7% în ultima săptămână din mai, în timp ce S&P 500 s-a apreciat cu 3%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 1,8%. În Europa, indicele STOXX 600 a cres­cut cu 3%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 4,6%, iar FTSE 100 al pieței londoneze a marcat un avans de 1,4%.

Motivele care justifică exuberanța pie­țelor de capital, în contextul în care economia reală este marcată în continuare de mari incertitudini privind relansarea, sunt multiplele pachete de repornire și sprijinire a activității anunțate de guvernele celor mai importante economii de la nivel mondial. Cel mai recent este pachetul european de salvare, în valoare de 750 de miliarde de euro, și un buget revizuit de 1.100 de miliarde de euro pentru viitorul exercițiu financiar al Uniunii Europene.

În aceste condiții, investitorii așteaptă cu interes implementarea măsurilor fără prece­dent care să repornească o economie mondială închisă de o manieră nemai­în­tâl­nită în istorie.

Investitori instituționali

Fondurile de pensii private obligatorii sunt cei mai mari investitori instituționali ai Bursei de Valori București (BVB), acțiunile reprezen­tând al doilea cel mai im­portant plasament al acestora.

  • Active. Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 60,17 miliarde de lei, la 31 martie 2020, în creștere cu 17,77% față de nivelul existent în luna similară a anului trecut, dar în scădere cu 4,26% comparativ cu nivelul din luna anterioară, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
  • Acțiuni. Titlurile de stat dețin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 38,88 miliarde de lei, respectiv 64,62%. Pe locul al doilea se află acțiunile, cu 11,07 miliarde de lei (18,40%). Obliga­țiunile corporative se situ­ează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 4,64 miliarde de lei, respectiv 7,72% din totalul activelor.
  • Participanți. La Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital. Circa 7,5 milioane de români au conturi la un fond de pensii private. În luna fe­bruarie a acestui an au fost virate contribuții în circa 3,8 milioane de conturi.

Acest articol a apărut în numărul 92 al revistei NewMoney.

Citește ultimul număr al revistei NewMoney în format e-paper

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.