Acord in extremis între Canada şi SUA pentru reformarea tratatului de liber-schimb care leagă 500 de milioane de nord-americani

NewMoney 01/10/2018 | 10:06 Ştiri
Acord in extremis între Canada şi SUA pentru reformarea tratatului de liber-schimb care leagă 500 de milioane de nord-americani

Canada şi Statele Unite au anunţat duminică, înainte de expirarea ultimatumului stabilit de Washington, „un acord de principiu, împreună cu Mexicul” în vederea reformării NAFTA (Acordul Nord-American de Comerț Liber), tratatul de liber-schimb care leagă 500 de milioane de nord-americani din 1994, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Canada şi Statele Unite au ajuns la un acord de principiu, împreună cu Mexicul, asupra unui nou acord comercial modern şi adaptat la realităţile secolului al XXi-lea”, au anunţat ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland şi reprezentantul american în Congres (USTR), Robert Lighthizer.

NAFTA/Alena devine „Acordul Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA/AEUMC)”, „un acord comercial de mare calitate care va conduce la pieţe mai libere, la un comerţ mai echitabil şi la o creştere economică solidă în regiunea noastră”, au declarat Ottawa şi Washingtonul într-un comunicat comun emis la ora locală 23.30 (luni, 6.30, ora României), cu o jumătate de oră înainte de termenul-limită impus de Donald Trump.

„Acordul va consolida clasa de mijloc şi va crea locuri de muncă bune bine plătite şi noi oportunităţi pentru aproape 500 de milioane de persoane care trăiesc în America de Nord”, au dat asigurări Freeland şi Lighthizer. Echipe lor poartă un adevărat maraton în negocieri de la începutul lui septembrie, dup ce au început discuţii pe tema unei reaşezări a NAFTA, impusă de preşedinte american în urmă cu peste un an.

Negocierile, la distanţă de această dată, s-au intensificat în ultimul weekend, iar şefa diplomaţiei canadiene şi USTR au ţinut ”să mulţumească ministrului mexican al Economiei Ildefonso Guajardo pentru colaborarea sa solidă în cursul ultimelor 13 luni”.

Washingtonul şi Mexicul au convenit asupra termenilor noului NAFTA la sfârşitul lui august, ceea ce a sporit presiunile asupra premierului Justin Trudeau. Şeful Guvernului liberal a mizat mult cu un an înaintea unor alegeri egislative cu un rezultat incert.

„Suntem nerăbdători să strângem şi mai mult legăturile economice strânse care ne unesc atunci când acest nou acord va fi pus în vigoare”, au declarat Guvernele canadian şi american.

Trudeau şi-a convocat miniştrii de urgenţă, duminică seara, într-o reuniune excepţională de Cabinet, consacrată acestui dosar ultrastrategic.

La final, liderul liberal a intrat în maşină fără să răspundă întrebărilor numeroşilor jurnalişti care îl aşteptau, însă a recunoscut că „este o zi bună pentru Canada”. El a explicat că detaliile acordului urmează să fie dezvăluite luni dimineaţa (ora locală).

NAFTA, un acord trilateral între Statele Unite, Mexic şi Canada încheiat în 1994, era una dintre oile negre ale preşedintelui Donald Trump, care l-a acuzat că a cauzat pierderea a milioane de locuri de muncă americane, mai ales în industria automobilului.

Preşedintele american şi-a repetat criticile la adresa NAFTA sâmbătă, în faţa susţinătorilor săi, în Virginia, subliniind că noul acord încheiat cu Mexicul este „un acord bun pentru ambele ţări”.

Mai multe date-limită au trecut, anterior, fără să se ajungă la un rezultat. Acest progres are loc cu doar câteva ore înainte ca opt milioane de locuitori din Québec să se prezinte la urne într-un scrutin legislativ provincial riscant pentru familia politică a lui Trudeau. Liberalii, aflaţi la putere de 15 ani, ar putea să fie înfrânţi de Coalition avenir Québec (CAQ).

Potrivit unei surse de rang înalt de la Ottawa, Guvernul Trudeau a acceptat să-şi relaxeze piaţa laptelui pentru producătorii americani, în schimbul menţinerii ”intacte” a sistemului de arbitraj al litigiilor comerciale în noul NAFTA/Alena – USMCA/AEUMC.

Principalele partide din Québec şi organizaţiile agricultorilor apără ferm sistemul de „gestionarea ofertei”, care controlează producţia şi preţul laptelui şi păsărilor şi asigură venituri stabile agricultorilor canadieni. Iar Québecul produce aproape trei sferturi din laptele canadian.

Guvernul federal le „va plăti producătorilor canadieni de lactate toate pierderile legate”, a declarat acest oficial de rang înalt canadian.

Potrivit acestei surse, Washingtonul şi Ottawa s-au pus de asemenea de acord ca noul tratat comercial să conţină un capitol cu privire la mediu – o premieră de când există NAFTA/Alena, în 1994, şi păstrează excepţia culturală – două teme foarte dragi locuitorilor din Québéc.

 


FOTO: Mediafax