Economia României a avansat cu 4% în primul trimestru. Consiliul Fiscal: A fost a doua cea mai slabă economie la nivel european

NewMoney 07/06/2018 | 12:15 Ştiri
Economia României a avansat cu 4% în primul trimestru. Consiliul Fiscal:  A fost a doua cea mai slabă economie la nivel european

Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat, joi, estimările publicate la jumătatea lunii mai, referitoare la creşterea de 4% a economiei româneşti în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu trimestrul anterior, însă, economia țării noastre a stagnat, scrie News.ro.

În primul trimestru al acestui an, faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 4% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. Comparativ cu trimestrul anterior, însă, PIB-ul s-a menţinut la acelaşi nivel.

PIB-ul – date ajustate sezonier – estimat pentru primul trimestru din 2018 a fost de 222,726 miliarde lei preţuri curente, menţinându-se – în termeni reali – la acelasi nivel cu cel din ultimul trimestru din 2017 şi în creştere cu 4,2% faţă de primul trimestrul al anului trecut.

Preşedintele Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru spunea marți că economia României a fost a doua cea mai slabă la nivel european în primul trimestru,cu o stagnare a PIB.

„Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în trimestrul I o să vedem că a fost o decelerare puternică a creşterii economice. Am avut cifre slabe în industrie faţă de trimestrul anterior. Industria a scăzut. Vânzările cu amănuntul au scăzut faţă de trimestrul anterior. În continuare ca dinamică anuală au o rată destul de bună de creştere. Explicaţia majoră este legată de deteriorarea sentimentului consumatorului… După ce sentimentul consumatorului se îmbunătăţise masiv în ultimii ani, pe finalul anului trecut, pe fondul aşa zisei Revoluţii Fiscale care a bulversat pe toată lumea, sentimentul consumatorului s-a prăbuşit de-a dreptul astfel încât apetitul de a mai cheltui s-a mai diminuat şi lucrul acesta a fost reflectat şi în cifrele economice din primul trimestru. Iar dacă ne uităm la scară europeană, trimestrul I într-adevăr a fost foarte slab în România. S-a vorbit foarte mult că şi economia europeană a încetinit, ceea ce este adevărat, dar economia Românească a avut a doua cea mai slabă performanţă la nivel european în trimestrul I, cu o stagnare a PIB-ului, a spus Ionuţ Dumitru, potrivit digi24.ro.

Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru primul trimestru din 2018 a fost de 176,707 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4% faţă de primul trimestru din 2017.

Ionuț Dumitru nu este convins de această creștere de 4% și spune că atunci „când treci de la 7% (PIB-ul a crescut în 2017 cu 7% față de 2016, n.r.) la doar 4% în termeni anuali şi stagnare în termeni trimestriali cred că ar trebui să ne întrebăm cât de solidă era creşterea economică de anul trecut.

La creşterea PIB, în primele trei luni, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii mai importante având industria (+1%), cu o pondere de 23% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,4%; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 3,4% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creşterea PIB.

Exportul net a înregistrat însă o scădere de 0,6%, o consecinţă a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii.

Anul trecut, economia românească a crescut cu 6,9%, faţă de 2016.


Foto: Pixabay