6 martie 1945: Au trecut 75 de ani de la condamnarea României la comunism. Cum au ales sovieticii oamenii care să pună mâna pe putere

Florel Manu 06/03/2020 | 15:10 Ştiri
6 martie 1945: Au trecut 75 de ani de la condamnarea României la comunism. Cum au ales sovieticii oamenii care să pună mâna pe putere

6 martie 1945. Cu două luni înaintea încheierii celui de-Al Doilea Război Mondial, România era lăsată de Statele Unite și Marea Britanie în brațele Uniunii Sovietice. După Conferința din 4-11 februarie de la Ialta, rușii s-au grăbit să aplice înțelegerea cu aliații și să înceapă sovietizarea României.

La 6 martie 1945, sub presiunea forțelor sovietice coordonate de adjunctul ministrului sovietic de externe, Andrei Vîșinschi, în România era instalat guvernul Petru Groza. Și asta după ce la 28 februarie, prim-ministrul Nicolae Rădescu a fost forțat să demisioneze. În condițiile în care Andrei Vîșinschi a fost primit de Regele Mihai pe 26 și 27 februarie. Oficialul sovietic l-a presat pe rege să accepte condițiile de la Moscova, cea mai cunoscută replică a lui Vîșinschi fiind „Ialta sunt eu!”.

Discuțiile dintre Vîșinschi și Suveranul României aveau loc în condițiile în care tancurile sovietice patrulau prin Piața Palatului. Omul sovieticilor și-a permis chiar să ridice tonul la Regele Mihai, să bată cu pumnul în masă și să trântească uși. Țelul sovieticilor era să instaureze un guvern pe care să-l controleze în totalitate. În urma acestor presiuni, guvernul Rădescu este înlăturat, iar susținătorii Moscovei îl impun prim-ministru pe Dr. Petru Groza, avocat de profesie și fost deputat din partea Partidului Poporului în mandatul 1922-1926.

Preferat de sovietici, Petru Groza a fost și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, la două luni după semnarea armistițiului dintre România și Națiunile Unite, în septembrie 1944.

6 martie 1945. Manevrele URSS

Vîșinschi a obținut în final ceea ce a vrut. Un guvern care să fie coordonat direct de la Moscova. În schimb, României i se granta Ardealul. Conform înțelegerii de la Ialta, Uniunea Sovietică primise o sferă de influență de 90% în România.

Încă de la 1 martie 1945, rușii acaparaseră întreaga infrastructură de forță a României. Unitățile militare din București fuseseră demobilizate și dezarmate, rețeaua de transmisiuni a Statului Major Român al Aerului era sub control sovietic, iar telefoanele erau sub supravegherea Moscovei. Pe acest fond, la 6 martie, Petru Groza avea terenul pregătit pentru a prelua puterea.

A urmat apoi o opoziție puternică a Regelui Mihai, dar nici greva regală din august 1945 până în ianuarie 1946 nu a clarificat lucrurile. În România începuse construcția comunismului, iar măsurile neconstituționale luate de guvernul Petru Groza pregăteau drumul către fraudarea alegerilor din noiembrie 1946, când comuniștii, cu sprijinul Moscovei, obțineau puterea.

După dictonul stalinist „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile”, forțele comuniste reprezentate de Blocul Partidelor Democrate obțineau aproape 70% din opțiunile electoratului, fiind urmate de PNȚ cu nici 13%.

În anul ce a urmat, guvernul comunist instaurat la București a pregătit drumul către stalinizarea României. Pe acest fond, în decembrie 1947, Regele Mihai este forțat să abdice, iar misiunea sovietică începută de Vîșinschi la 6 martie 1945 a fost îndeplinită. România era controlată în totalitate de comuniști.


FOTO: Fototeca online a comunismului românesc. Cota: 85/1945

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.