6 ani de la moartea lui Steve Jobs, 6 povești incredibile din viața sa. De la consumul de substanțe psihedelice la budism

Florel Manu 05/10/2017 | 13:06 Ştiri
6 ani de la moartea lui Steve Jobs, 6 povești incredibile din viața sa. De la consumul de substanțe psihedelice la budism

Steve Jobs, cel mai cunoscut dintre cei trei cofondatori Apple, a murit la 5 octombrie 2011, în domiciliul său din Palo Alto, după ce, în anul 2003, fusese diagnosticat cu cancer pancreatic.

Cu un an înainte să treacă în neființă, Jobs prezenta iPhone 4, smartphoneul pe care îl caracteriza drept cel mai subțire din lume. Steve Jobs atrăgea în permanență atenția în aparițiile sale publice prin modul sărăcăcios de a se îmbrăca și discursurile spectaculoase și motivaționale pe care le ținea în fața a mii de oameni.

Vizionarul Steve Jobs a avut o viață cu multe puncte fierbinți. Nu a făcut un secret din faptul că a fost adoptat sau că a fost agresat în adolsecență, iar multe întâmplări din cei 56 de ani de viață pot face parte din scenariul unui film de succes.

  1. A fost budist Zen

În 1974, după ce a lucrat cu compania de jocuri video Atari, Jobs a călătorit în India timp de șapte luni, în căutarea iluminării spirituale, scrie revista pentru bărbați GQ. Acolo, a meditat mult și a renunțat la a mai consuma carne, cu excepția celei de pește. De asemenea, îi plăcea să meargă desculț.

  1. A abandonat studiile

Jobs a absolvit liceul Homestead din Silicon Valley, însă a renunțat să meargă și la universitate, pentru că nu dorea să cheltuie banii părinților și îi displăcea rigoarea academică. Totuși, a mers la câteva cursuri, printre care și la cel de caligrafie, la colegiul Reed din Oregon.

În discursul susținut în 2005, cu ocazia începutului de an universitar, la prestigioasa Universitatea Stanford, Jobs a declarat că, dacă nu ar fi mers la acel curs de caligrafie, computerele Mac proiectate și produse de Apple nu ar mai fi avut diversitatea de fonturi și tipuri de caractere de care dispun în prezent.

  1. A consumat substanțe psihedelice

Extrem de atent la detalii, Jobs s-a ajutat de diferite subtanțe pentru a-și potența imaginația. A recunoscut că a experimentat drogul LSD (Acid lisergic dietilamid), ceea ce l-a ajutat să gândească diferit și, mai mult, că a reprezentat o „experiență profundă” și „unul dintre cele mai importante lucruri” din viața sa.

  1. A fost concediat de Apple

Jobs a fost dat afară din Apple, pe motiv că este un manager prea tânăr și temperamental, chiar de către un om recrutat de el, John Sculley. Deși mai avea acțiuni la Apple, Steve a pornit un alt proiect, NeXT, specializat în construirea de computere complexe pentru cercetare științifică.

După câțiva ani, timp în care Jobs a vândut acțiunile pe care le mai avea la Apple, gigantul american a cumpărat NeXT, iar Jobs s-a întors în compania pe care a fondat-o. În plus, combinația dintre hardware-ul NeXT și Apple a dus la crearea sistemelor de operare iOS folosite la telefoanele iPhone.

  1. Mormântul său este nemarcat

Jobs a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în anul 2003. A încercat tratamente alternative și a amânat, pentru o perioadă, recomandările medicilor, care l-au sfătuit să recurgă la operație și chimioterapie. În schimb, a devenit vegan, a folosit acupunctura și remediile bazate pe plante, în ciuda sfaturilor venite de la familie și prieteni.

El a fost înmormântat într-un loc necunoscut din Alta Mesa Memorial Park din Palo Alto, iar mormântul său este nemarcat, la cererea familiei.

  1. Și-a păcălit partenerul de afaceri

Jobs a lucrat, ca tehnician de jocuri video, pentru compania americană Atari, după ce a renunțat la colegiu. Împreună cu Steve Wozniak, unul dintre cei doi parteneri cu care a fondat Apple, trebuia să creeze o placă de circuit pentru jocul Breakout. Jobs i-a spus lui Wozniak că vor împărți banii câștigați în mod egal, astfel că, la sfârșit, după ce i-a arătat cei 700 de dolari primiți drept recompensă, i-a dat acestuia 350 de dolari. Numai că, ceea ce nu i-a spus Jobs lui Wozniak este că suma primită de la Atari a fost, de fapt, de 5.000 de dolari.

 


FOTO: AFP / Guliver – Getty Images

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.