Ştiri

500 de Rolls-Royce-uri și un palat cu 1.774 de camere, doar o parte din averea sultanului care amenință homosexualii cu moartea

Cunoscut pentru colecția de mașini uriașă pe care o deține, dar și pentru stilul de viață extravagant, sultanul din Brunei, în vârstă de 72 de ani, a revenit în atenția publică în ultima lună după ce a anunțat că va pedepsi homosexualitatea prin uciderea cu pietre.

Noul Cod penal aliniat la legea islamică Sharia  prevede de asemenea amputarea unei mâini sau a unui picior a hoţilor. Furtul este de asemenea pasibil de pedeapsa cu moartea, la fel ca insultarea profetului Mahomed. Unele articole ale Codului, precum lapidarea în cazul homosexualităţii, se aplică musulmanilor, dar şi celor care nu sunt musulmani.

Experții spun că adoptarea celei mai aspre forme a legii Sharia în Brunei este un semn al influenței tot mai mari a Islamului conservator în Asia de Sud-Est, dar și un indiciu că monarhul îmbătrânit dorește să lase o moștenire religioasă care încearcă să compenseze controversele legate de stilul de viață extravagant al familiei sale, scrie CNN.

Noua legislație a semănat consternare în întreaga lume, iar mai multe vedete de la Hollywood, printre care George Clooney sau Ellen DeGeneres au îndemnat la boicotarea celor nouă hoteluri de lux pe care sultanul din Brunei le deține în los Angeles, Londra sau Paris.

Datorită rezervelor uriașe de petrol din Brunei, sultanul Hassanal Bolkiah a fost cel mai bogat om din lume de la mijlocul anilor 1980 până în anii 1990. În acest moment, averea sa este estimată de Forbes la aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Dacă în ultimii ani sultanul din Brunei a început să se afișeze ca un adept al legii Sharia, timp de peste 40 de ani el a dus o viață scăldată în lux şi opulenţă, iar presa internațională a scris în numeroase rânduri despre colecția sa impresionantă de autoturisme. Iată câteva dintre cele mai extravagante aspecte ale vieții sale:


1. A construit un palat cu 1.774 de camere

 

Foto: Guliver/Getty Images

După ce Bruneiul și-a câștiga independența față de Marea Britanie, în 1984, sultanul a ordonat construirea unui palat imens, cu 1.774 de camere și cu un garaj în care încap aproximativ 800 de mașini, întins pe o suprafață de peste 20 de hectare. Bolkiah a cheltuit la vremea aceea 600 de milioane de dolari pentru construcția „Istana Nurul Iman”, intrat în cartea recordurilor drept cel mai mare palat rezidențial din lume.

 

 

 


 

2. Deține o colecție de mașini în valoare de 4 miliarde de dolari

 

Poate cel mai cunoscut aspect al vieții sultanului din Brunei este pasiunea sa pentru mașini. Alături de fratele său, Jefri, eldeține peste 5.000 de mașini, printre care și cea mai mare colecție Rolls-Royce din lume, cu 500 de autoturisme. De altfel, în anii ’90, jumătate din mașinile construite de Rolls-Royce erau cumprate de sultan sau de membri familiei sale.

Întreaga colecție de autoturisme a lui Bolkiah valorează aproximativ 4 miliarde de dolari și include un Lamborghini Murcielago Concept LP640, Bentley Continental R, conceptul Ferrari Mythos, singurele două modele Ferrari 456 GT Sedan, singurul Mercedes-Benz CLK-GTR cu volan pe dreapta și cinci modele McLaren F1.

 


Foto: Pixabay

3. Are propria grădină zoologică

 

Bolkiah și-a construit propria grădină zoologică, în care a adus și 30 de tigri bengalezi. Sultanul invită aici liderii mondiali care vizitează Bruneiul, pentru a-i distra cu spectacole cu animale.

Grădina zoologică conține șoimi, flamingo și papagali care pot juca baschet, merge pe bicicletă, pot cânta, vorbi sau imita alte animale, potrivit angajaților care au grijă de animale.

 


4. A vândut întreaga avere a fratelui său

 

În 1997, Bolkiah l-a revocat din funcția de ministru al finanțelor pe fratele său, Jefri, după ce a descoperit, în urma unui audit, că acesta a deturnat 16 miliarde de dolari din fondurile regale pentru a-și finanța stilul de viață extravagant.

Ca să recupereze o parte din pierderi, sultanul i-a confiscat fratelui său cea mai mare parte din bunuri, care au fost scoase la licitație în 2001. Este vorba de peste 10.000 de obiecte, printre care se numără un avion, un simulator de zobr, un monopost de Formula1, sau două jacuzii poleite cu aur, potrivit CNN.


5. Tunsori de 20.000 de dolari

Foto: Mediafax

 

Ajuns la 72 de ani, sultanul din Brunei încă ține la imaginea lui și își aduce frizerul preferat de la Londra la fiecare 3-4 ca să îi aranjeze părul. Doar biletul de avion dus-întors  îl costă pe Bolkiah aproximativ 12.000 de dolari, la care se mai adaugă cazarea la un hotel de lux și mâncăruri scumpe, dar și onorariul de mii de dolari al frizerului.

 

 


 

6. A închiriat 100 de camere într-un hotel

 

Revista FORTUNE scria că în timpul unei vizite în America de Nord din 1995, sultanul a închiriat peste 100 de camere, timp de patru zile, pentru el și pentru persoanele care îl însoțeau, extravaganță care l-a costat aproximativ 1 milion de dolari.

„În general, membrii familiilor regale închiriază etaje întregi în hoteluri și nu coboară niciodată până când pleacă”, scria Fortune, potrivit Business Insider.


Foto: AFP/Mediafax

 

 

 

NewMoney

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

24 de ore ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies