5 recomandări de cărți pe care le puteți citi în această toamnă

Oana Borviz 05/10/2018 | 14:52 Timp Liber
5 recomandări de cărți pe care le puteți citi în această toamnă

Dacă v-ați gândit să vă faceți o listă cu cărți pe care să le citiți în această toamnă, dar nu știți cu ce să începeți, noi vă sugerăm câteva titluri semnate de femei. De la romane biografice la fantasy, de la nonficțiune la thriller, cărțile de mai jos sunt felii de umanitate al căror gust dulce-amărui îl veți simți în voi multă, multă vreme.

Acest articol a apărut în numărul 49 (24 septembrie – 7 octombrie) al revistei NewMoney

Unii ar spune că cei care citesc, citesc oriunde și oricum. Dar noi știm că cititorii sunt diferiți, unii putând citi fără nicio problemă în tren, pe o terasă zgomotoasă sau în parc, în timp ce pentru alții contează enorm să fie într-un spațiu izolat, liniștit, familiar. Dacă ar fi să le găsim însă tuturor cititorilor niște puncte comune, unul dintre ele ar fi, cu sigu­ranță, acela că în sezonul rece își găsesc mai lesne starea și tihna pentru lectură. În ideea aceasta am căutat și noi să recomandăm câteva titluri pe care credem că le-ați putea savura în această toamnă. Sunt cărți scrise de femei, cu subiecte diverse, cu personaje magnetice, cu mize puternice. În ele veți descoperi istorii personale și destine naționale, curiozități comportamentale și prejudecăți contemporane, mistere și secrete nebănuite. Să aveți lectură cu spor!

Dumnezeul lucrurilor mărunte,
de Arundhati Roy, Editura Humanitas

Este primul roman scris de indianca Arundhati Roy, pentru care aceasta a primit Booker Prize în 1997, devenind astfel prima scriitoare de origine indiană recompensată cu râvnitul premiu. Cartea îi are în centru pe gemenii Rahel și Esthappen, doi frați din Ayemenem, în jurul cărora se întâmplă tot felul de lucruri începând cu anul 1969, când cei doi trăiesc frumoasa vârstă de șapte ani, și 1993, când se reu­nesc după o perioadă în care au trăit unul departe de celălalt. Așa cum sugerează și titlul, cartea arată în ce fel lucrurile mici, aparent nesemnificative, pot afecta comportamentul oamenilor, deciziile și viața lor. Un stil cu totul nou, un limbaj provocator și un mixt interesant de erotism, exotism și misticism domină paginile acestui roman răvășitor.

Lucruri nespuse,
de Azar Nafisi, Editura Polirom

La cinci ani după publicarea bestseller-ului „Citind Lolita în Teheran“ (2003), scriitoarea iraniană Azar Nafisi a scos pe piață „Lucruri nespuse“, un roman ce spune povestea autoarei în Iranul de dinaintea Revoluţiei Islamice din 1978-1979, care a transformat această țară într-o dictatură religioasă. Pe acest fundal istoric, Nafisi așază, cu o măiestrie de invidiat, istorii personale în care prind contur chipul unei mame complexe, o adolescentă care descoperă senzualitatea lecturii, secrete de familie, portrete feminine și comportamente masculine.

„O poveste echilibrată, lucidă, o descriere com­plexă, bogată a unei perioade cruciale din istoria Iranului“, după cum îl descrie The Guardian, „Lucruri nespuse“ este ca un pandantiv multifațetat în care se reflectă istoria unei familii și a unor vremuri tulburi trăite de Iranul cel mult încercat.

O mamă perfectă,
de Aimee Molloy, Editura Litera

Comparat de unii cu „Fata din tren“ și „Femeia de la fereastră“, romanul lui Aimee Molloy este, înainte de toate, o mărturie șocantă despre ce înseamnă să fii mamă în epoca contemporană și care sunt presiu­nile cărora trebuie să le facă față femeia modernă.

„O prezentare subtilă, inteligentă a așteptărilor nesfârșite ale maternității moderne“, astfel descrie revista People acest roman plin de mister și adevă­ruri crude în care prieteniile și căsniciile sunt puse la încercare, secretele se cer dezvăluite, iar preju­de­cățile – spulberate. Primul roman al acestei autoare care a publicat până acum mai multe cărți de non­ficțiune („However Long the Night…“ este cea mai cunoscută), „O mamă perfectă“ este un thriller psihologic pe care este greu să-l treci cu vederea.

Ce facem cu România?
Dialoguri cu cititorii, de Cristina Nemerovschi, Editura Herg Benet

„E confortabil să te împăunezi cu reușitele altor români, alții decât tine – fie că vorbim despre filme românești premiate în lume, fie că vorbim despre o echipă de fotbal sau niște liceeni olimpici la mate­matică“, așa arată un fragment din cartea de non­ficțiune pe care Cristina Nemerovschi, mult îndră­gita autoare de romane gotice, a reeditat-o de cu­rând la Editura Herg Benet.

„Ce facem cu România? Dialoguri cu cititorii“ este un volum ce a luat naștere în urma discuțiilor online pe care scriitoarea le-a avut cu cititorii ei și care cuprinde 20 de capitole pe diferite teme (de la viața de scriitor, piața de carte din România versus piața de carte internațională și până la filosofie, muzică, starea țării noastre).

 

Alte titluri

Puteți încerca, de asemenea, și titluri de ficțiune istorică, fantasy sau dezvoltare personală, pe care editurile Polirom, Nemira sau Publica ni le oferă în această toamnă:

  • Polirom. „Ultimul dintre Tudori“, de Philippa  Gregory (cunoscută scriitoare britanică de ficţiune istorică) este o perspectivă interesantă asupra sfârşitului dinastiei Tudorilor.
  • Nemira. „Tropicul Șerpilor“, de Marie Brennan, continuă povestea romanului „Istoria naturală a dragonilor“, în care personaj central este o femeie ce schimbă lumea cu descoperirile ei.
  • Publica. Prin „Quiet“, americanca Susan Cain ne provoacă să ne raportăm altfel decât până acum la cei introvertiți și să intuim forța lor în această „lume asurzitoare“.

 


FOTO: Guliver / Getty Images